EUR 1.9558
USD 1.7650
CHF 2.0835
GBP 2.3153
CNY 2.4873
you tube
mobile version

Такса мощност планира ДКЕВР

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Такса мощност планира ДКЕВР

mail14:15 | 25.11.2010прегледи 805 коментарикоментари 0


Държавната комисия за енергийно и водно регулиране обмисля въвеждането на такса мощност от следващото лято, съобщи БНР. Това означава, че постоянни такси ще се плащат и за сградите, в които не се използва електроенергия, само заради това, че са свързани с мрежата. В общия случай таксата ще бъде част от сметката за ток и няма да я прави по-висока, обясни председателят на комисията Ангел Семерджиев:

„При големите жилища, които използват по-голямо количество електроенергия, е необходимо да бъдат присъединени с по-голям капацитет, те ще плащат повече - пропорционално, не капацитет. Малките жилища ще плащат по-малка постоянна такса за капацитет. Но ще има справедливо разпределение между потребителите. Ако плащате средно по около 100 лева ток месечно например, то това означава 5 лева, които ще бъдат като постоянна такса и 95 за енергия. Тези, които ползват по-малко, за тях може и да се повдигне цената, но за тези, които ползват повече електроенергия, ще падне сметката”.

Според разчетите на Националната електрическа компания АЕЦ "Белене" може да започне да произвежда ток около 2018–2020 г. Това каза Димчо Кънев, началник на отдел Прогнозиране, развитие и научно обслужване в НЕК. По думите му това означава, че втората атомна централа няма да работи за покриване на вътрешното потребление на ток, а за износ.

„Ако не бъдат сключени дългосрочни договори за изкупуването на тока от ядрената централа, това означава, че ще се увеличи финансовият риск на проекта. Според Кънев АЕЦ "Белене" може да е изгодна, само ако се договорят подходящи за страната ни параметри,” коментира още Семерджиев.


 


Тагове: ДКЕВР, АЕЦ
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg