EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Таен договор 2008:АЕЦ"Белене" струва €10,59 млрд.

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Таен договор 2008:АЕЦ"Белене" струва €10,59 млрд.

mail16:38 | 21.01.2013прегледи 535 коментарикоментари 0


Стойността на проекта АЕЦ "Белене" възлиза на 10,59 млрд. евро и това става ясно от кореспонденцията между НЕК и стратегическия инвеститор RWE. Това посочи на пресконференция министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев. Той представи пред журналисти копия от писмата между двете компании, разменени по времето, когато германският консорциум участва с дял от 49 процента в проекта "Белене".
Считаме, че за целите на референдума трябва да запознаем обществото с цялата налична информация, каза Добрев. Той посочи, че конфиденциалността на представените днес документи е отпаднала, защото са изминали повече от две години от отказа на RWE да участва в проекта.  Добрев представи и доклад на бившия главен изпълнителен директор на НЕК Любомир Велков от декември 2008 г., в който той съобщава на тогавашния министър на икономиката и енергетиката Петър Димитров, че в споразумението с немската компания RWE има специална клауза, позволяваща на RWE да излезе от проекта по всяко едно време преди финансовото му приключване.

Стратегическият инвеститор не е бил съгласен да се поръчва и заплаща авансово оборудването с дълъг срок на производство на централата, преди да са уточнени всички клаузи по договора за инженеринг, доставка и строителство с "Атомстройекспорт". Поради тази причина на НЕК не й е възможно да обезпечи сама плащанията към "Атомстройекспорт", се посочва в писмото на Велков. Делян Добрев посочи, че точно това е бил моментът българската страна да се откаже от проекта, въпреки това в края на декември същата година е поръчано изработването на оборудването с дълъг срок на производство и така реално е даден старт на проекта.
След като RWE е изчакала известно време да се подпише договорът за инженеринг, доставка и строителство и това не е станало, компанията е изпратила писмо до НЕК на 13 юли 2009 г., в което казва, че ако българската страна в двумесечен срок не докаже откъде ще финансира своя дял от участието си в проекта, това писмо трябва да се счита за предупреждение за излизането на RWE от проекта.
Добрев подчерта, че това писмо е постъпило две седмици преди конструирането на новото правителство на ГЕРБ. Официалният отказ на германската компания е дошъл през октомври 2009 г., като в писмото е било посочено, че новото правителство е положило всички усилия да продължи проекта, но въпреки това финансирането остава неизяснено.
От писмата на RWE става ясно, че българското участие в проекта се оценява на 5,4 млрд. евро, а от това излиза, че цялата стойност на проекта е 10,59 млрд. евро, изчисли Добрев. Добре е,
преди да дадем своя вот на референдума, да си дадем сметка много или малко са тези пари - това са всички социални плащания за три години и повече от бюджета за здравеопазване за 7 години, каза Добрев. Той каза, че по време на управлението на ГЕРБ не са поемани нови финансови ангажименти, а единствено са отпуснати средства за укрепване на площадката, за да не бъде тя напълно разрушена.
Делян Добрев съобщи още, че в НЕК липсват документи от партньорското споразумение между НЕК и RWE, а именно клаузите, с които RWE си запазва правото да напусне по всяко време проекта, защото вижда в него много неясноти. Тези документи обаче ги има в АДФИ, вероятно те са били изпратени там, преди да изчезнат от НЕК, каза Добрев. Той посочи, че с всички тези документи разполага и временната анкетна комисия за АЕЦ "Белене".
В отговор на журналистически въпрос Добрев посочи, че не е виждал документ от руската страна, в който да се посочва цена от 6,3 млрд. евро на проекта. Окончателен доклад на консултанта HSBC не е бил изготвен, а само няколко междинни документа, сред които пазарно проучване и анализ на цената на проекта, каза още Добрев. Прекратихме работата на консултанта, след като разбрахме, че цената на произвежданата от АЕЦ "Белене" енергия ще бъде 75 евро на мегаватчас, каза още министърът и добави, че тези данни са били достатъчни на правителството да реши да спре агонията АЕЦ "Белене".БТА


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg