EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Таван на цените на таксита в София

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Таван на цените на таксита в София

mail14:40 | 05.05.2011прегледи 1358 коментарикоментари 0


Столичната община ще предложи на Столичния общински съвет (СОС) да гласува пределни цени за дневна тарифа 1.30 лв. и за нощна 1.60 лв. на километър за таксиметровия превоз в града, съобщи заместник-кметът Любомир Христов, цитиран от БТА. Очаква се общинският съвет да гласува решението си до средата на май. Определянето на пределната цена е съгласно законовите разпоредби, припомни Христов. Това не води до увеличаване на масовите цени на таксиметровите услуги, които са между 60 и 80 стотинки на километър през деня, заяви той. По думите му таванът е един от начините да се ограничат превозите, извършвани на много високи цени от шофьори, причакващи пътници пред транспортни възли, търговски центрове и здравни заведения. До момента нищо не пречи на определянето на каквато и да е цена за таксиметров превоз, припомни Христов. При въвеждането на пределна цена установените нарушители ще бъдат глобявани първоначално с три хиляди лева.

Кметът Йорданка Фандъкова припомни, че борбата на общината да превърне София в туристическа дестинация в момента минава през значително високи сметки за превоз от летището до определена точка в града. Това по никакъв начин не ни прави привлекателна дестинация, допълни тя. Христов посочи, че общината има готовност да въведе при законово изискване и трета цена - за таксиметров междуградски превоз, но такова изискване в момента няма. По думите му решението е консултирано с таксиметровите компании, които обхващат около 80 на сто от колите, извършващи такси услуги в София.

В отговор на въпрос за исканията на хората с увреждания, Христов посочи, че през следващата година предстои поставянето на устройства за гласово оповестяване на линиите на една четвърт от спирките на градския транспорт. Освен това общината ще оповести в кратки срокове и информация за това кои линии в София са достъпни за хора с увреждания.

 


Тагове: София, такси, цени
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg