EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Таван за такси при банкови карти

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Таван за такси при банкови карти

mail11:05 | 02.04.2014прегледи 900 коментарикоментари 0


Въвеждането на таван на таксите, които търговците на дребно плащат на банките за операциите с кредитни карти, се обсъжса на пленарната сесия на Европейския парламент и
ще бъде гласуван утре, съобщи пресслужбата на ЕП. Мерки за подобряване на сигурността при онлайн плащанията ще бъдат гласувани отделно същия ден. По данни на Европейската комисия плащането на такси при плащанията с карта струва на търговците на дребно в ЕС над 10 милиарда евро всяка година.

Таван на таксите за плащане с карта

Таксите, които банките събират за обработка на плащанията, направени с карти като Виза (Visa) и МастърКард (MasterCard), ще трябва да бъдат не повече от 0,3 процента от стойността на самата операция, когато плащането е направено с кредитна карта и не повече от 7 евро цента или 0,2 на сто от стойността на трансакцията (която от двете суми е по ниска) за плащанията с дебитна карта. Таваните ще важат както за националните, така и за трансгранични операции в рамките на ЕС.

Повече сигурност при онлайн плащанията

С оглед на развитието на технологиите и на пазара и постоянно нарастващия брой на извършените плащания онлайн, се налага правилата за сигурност при онлайн плащанията да бъдат актуализирани.
Информацията, изисквана за извършване на този тип плащания и всички такси, ще трябва да бъдат точно разяснени на потребителите. Пазаруващите онлайн ще имат и правото да използват софтуер, гарантиращ сигурността на плащането или устройства, предоставени от трети страни - оторизирани доставчици на платежни услуги.
В случаите на неразрешена платежна трансакция, сумите ще трябва да бъдат възстановявани от доставчика на платежни услуги в рамките на 24 часа от момента, в който той е забелязал или е бил уведомен. Клиентите ще бъдат задължени да платят загубите, произтичащи от незаконното използване на изгубена или открадната карта или устройство, но за не повече от 50 евро.

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg