EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Т. Петкова против мораториум за добив на газ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Т. Петкова против мораториум за добив на газ

mail13:39 | 15.11.2017прегледи 9105 коментарикоментари 0


Ако се наложи мораториум върху добива на газ, това ще означава, че ако в България има определени запаси от природен газ, те няма да бъдат използвани в интерес на българския бизнес и българските граждани. Това отговори на журналистически въпрос министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която откри днес годишната среща на решаващия орган на Асоциацията на европейската петролна индустрия в Гранд Хотел София. По думите й, когато технологията е абсолютно безопасна и не са налице никакви законови пречки, подобно решение ще бъде много смело и трябва да да се направи много сериозен анализ.
Енергийният министър уточни, че един от основните приоритети на правителството е да работи за диверсификация на източниците и маршрутите на природен газ. Според нея подобен мораториум върху добива на газ може да ограничи диверсификацията на природен газ.
Министър Петкова заяви още, че правителството може да се похвали с много добри резултати в борбата със сивия сектор, като доказателство за това е добрият икономически подем на България. "Виждате, че е налице е възможност да се отделя ресурс и за образование, както и за много други важни сфери в нашия живот. Това означава, че трябва да имаме необходим ресурс. За да има такъв ресурс, трябва да работим много добре и да се борим със сивата икономика, за да може тези пари да влизат в бюджета и те да се разпределят в българската икономика", заяви енергийният министър.
Теменужка Петкова увери, че се полагат много усилия и в борбата със сивия сектор в петролния бранш. По думите й това това са тежки битки, които тя се надява правителството да спечели.
Председателят на Българската петролна и газова асоциация Валентин Златев се надява, че приемането на новия Закон за горивата ще помогне в борбата със сивия сектор в бранша. Той уточни, че в момента пазарът на горива се регулира от 14 отделни закона, като за последните пет години Законът за акцизите в частта на горивата е променян 17 пъти. Според него това създава вратички да се заобикаля законът.
"Министерството на финансите докладва за 30 на сто сив сектор при горивата, но според мен той е по-висок", коментира Валентин Златев.
Министърът на енергетиката Теменужка Петкова също изрази увереност, че след приемането на този закон ще бъдат решени голяма част от проблемите в сектора.
Генералният директор на FuelsEurope Джон Купър коментира, че проблемът със сивата икономика е въпрос, който е бил дискутиран с Българската петролна и газова асоциация. По думите му този проблем касае не само България, а има и много други европейски страни, които страдат от него, давайки пример с Франция, Белгия и Великобритания. Той уточни, че е имало случаи на кражба на газопроводи, фалшификации на документи и още редица други лоши практики в Европа. "Съгласни сме да работим заедно с асоциацията, за да помогнем на индустрията и правителството да се справи с този проблем", заяви Джон Купър.
Според него, въпреки развитието на технологиите, и в бъдеще ще има нужда от течни горива. "Европа инвестира в нови технологии, като най-вече тези инвестиции са насочени към електричеството, в това число електромобилите, но трябва и да разглеждаме и иновациите в новите източници за създаването на течни горива", уточни Купър./БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg