EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Съществува ли все пак тъмна материя?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Съществува ли все пак тъмна материя?

mail17:45 | 12.04.2013прегледи 1058 коментарикоментари 0


Учените получиха нови свидетелства в полза на съществуването на тъмна материя. Теоретично тази тайнствена субстанция заема 80% от масата на цялата Вселена и играе ролята на „скелет”, на който се „нанизва” обикновената материя – звездите и галактиките.
Оптимистичните изводи са направени по резултатите от работата на Международната космическа станция на алфа-магнитния спектрометър. Уредът беше доставен на станцията през 2011 година. Той е монтиран на външната й повърхност, има размери колкото автобус и тежи 7 тона. Предназначението му е да хваща и анализира частици от дълбочините на космоса.

Според физиците, частиците постепенно се натрупват в звездите, и когато те стават прекалено много те започват да реагират една с друга в условията на огромните температури. Става микровзрив и разпадане, в резултат от което се ражда двойка от електрон и позитрон – античастица на електрона. Ето какво разказва ръководителят на Астрономичния център на Физическия институт към РАН академик Николай Кардашев:

- Резултатите показаха наличие на голямо количество позитрони. Това може да свидетелства, че съществува определен тип тъмна материя.От друга страна, има източници на позитрони и във вид на взривове на свръх нови звезди, образуващи неутронни звезди и пулсари. Те също могат да дават позитрони.

За да не се сбъркат новородените позитрони с частиците, идващи от неутронните звезди и пулсарите, следва да се намери източникът. Алфа-магнитният спектрометър не може да го направи, пояснява завеждащият отдел теоретична астрофизика на Астрономичния център Владимир Лукаш:
- Могат да се направят детектори върху друг принцип, които да определят посоката. Този детектор да се върти и да се гледа, откъде идват частиците, и след това да се анализира източника. Ако той е в центъра на галактиката, тогава хипотезата за тъмна материя ще получи допълнително потвърждение. Ако не, това ще означава, че нямаме работа с тъмна материя, а източник на частиците са пулсарите.
Огромният масив данни, получени от Международната космическа станция, ще се изучава в течение на няколко месеца. Хипотезите за съществото на тъмната материя също са много. Предложени са и такива, които изобщо не дават позитрони. Така че споровете около работата на спектрометъра няма да утихнат още дълго време.

В това време учените ще чакат нови данни от този най-скъп инструмент в света. Неговото създаване коства $2 милиарда. В програмата участваха 56 научни колектива от 16 страни, в това число и Русия. Алфа-магнитният спектрометър ще действа на борда на Международната космическа станция до 2020 година и авторите не се съмняват, че най-ярките открития още ни чакат./Голос России


 


Тагове: материя, тъмна
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg