EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Сътрудничество България/Иран за износ на втечнен газ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Сътрудничество България/Иран за износ на втечнен газ

mail10:45 | 12.07.2016прегледи 615 коментарикоментари 0


Министърът на енергетиката Теменужка Петкова и министърът на петрола на Ислямска република Иран Бижан Намдар Зангане обсъдиха възможностите за задълбочаване на двустранното сътрудничество в енергийния отрасъл, по-специално в областта на природния газ.

Иран работи по списък с приоритетни проекти за следващите четири години. От първостепенно значение за иранската страна е изграждането на експортни терминали за износ на втечнен природен газ в Персийския залив. Заедно с водещи западни компании от енергийния сектор се разработва голямото газово находище Южен Парс. В момента в страната работи завод за втечнен природен газ, произвежда около 18 млн. куб. метра, предвижда се да достигне максималният си капацитет до четири години. Министър Зангане подчерта, че Иран смята България за свой близък партньор, който би могъл да бъде врата за иранските енергийни ресурси към европейските пазари. Той подчерта, че запасите от природен газ на Иран в близост до Персийския залив са едни от най-големите в света.

Mинистър Теменужка Петкова представи пред иранския си колега напредъка по осъществяване на един от основните приоритети на настоящето българско правителство – диверсификацията на източниците и маршрутите за доставка на енергийни ресурси за България и региона на Югоизточна Европа. По думите й, един от възможните маршрути за доставки на ирански природен газ за България, би могъл да се осъществя чрез бъдещия терминал за втечнен природен газ на Александропулис по междусистемната газова връзка Гърция-България. Министър Петкова запозна иранския си колега министър Зангане и с плановете на българското правителство да участва в проекта за изграждане на терминал за втечнен природен газ до Александропулис. „Водим разговори с гръцките ни партньори за учредяване на съвместна компания. Очакваме до края на месец октомври да имаме яснота по техническите, финансовите и юридическите аспекти на проекта“, каза още тя.

Петкова покани министъра на петрола на Ислямска Република Иран г-н Бижан Намдар Зангане да посети България, да се запознае с възможностите на модернизираната българска газопреносна мрежа. Очаква се през следващите няколко месеца да се възобнови работата на Смесената комисия по енергетика между България и Иран, както и на Съвместната работна група за природен газ./Източник и снимка: МС


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg