EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Сътресения в турската армия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Сътресения в турската армия

mail17:21 | 30.07.2011прегледи 1488 коментарикоментари 0


Турция е изправена пред поредните сътресения в армията си, след като четирима от най-високопоставените й командващи напуснаха постовете си заради задържането на 250 офицери по обвинения в заговор срещу правителството на премиера Реджеп Тайип Ердоган. Началникът на Генералния щаб на турската армия генерал Ъшък Кошанер снощи подаде оставка заедно с командващите сухопътните, военноморските и военновъздушните сили, с което вторите по големина въоръжени сили в НАТО се озоваха в необичайно положение. В прощалното си съобщение до "братята по оръжие" Кошанер сподели, че е невъзможно да продължи работата си, тъй като не може да защитава правата на мъжете, задържани заради недостатъците на съдебната система.  Отношенията между светската армия и ислямистката Партия на справедливостта и развитието /ПСР/ на Ердоган са обтегнати още от 2002, когато управляващите влязоха във властта за първи път. Причината за това е недоверието на армията в ислямистките корени на ПСР и членовете й.
"Четиризвездно земетресение". Това бе заглавието на изданието "Сабах", което коментира решението на командващите да напуснат постовете си. То освен това обърна внимание и на критиката на Кошанер за погледа на медиите върху армията. "Те се опитаха да създадат впечатлението, че турските въоръжени сили са криминална организация и пристрастните медии окуражаваха всички техни неверни истории и твърдения", гласи комюникето на бившия началник на Генералния щаб.
През последните години бе по-вероятно турските генерали да организират преврат, отколкото да се откажат от позициите си в армията. Правителството на Ердоган обаче сложи край на военното господство, като проведе редица реформи, с които приближи балканската страна към Европейския съюз. Подчинеността на турските генерали се забелязваше най-ясно през изминалата година, когато полицията започна да арестува нейни кадри по обвинения в участие в т. нар. операция "Чук". Предполага се, че тя представлява заговор срещу правителството на премиера Ердоган, планиран още от 2003. Генералите обаче твърдят, че "Чук" е просто парад и постановка, а доказателствата срещу тях са изфабрикувани. Въпреки това, в резултат на полицейските акции днес в затвора са близо 250 служители на турската армия, включително 173 военнослужещи и 77 от запаса. Мнозинството от тях са обвинени в участие в "Чук".
Крахът на военния дух
Турски съд вчера прие обвинителния акт срещу друг предполагаем заговор на военните, известен като "Интернет меморандум". Прокуратурата впоследствие поиска да се арестуват 22 души, включително командващия Егейската армия и шестима други генерали и адмирали. В отговор на случилото се изданието "Акшам" окачестви обвинителния акт като събитие, "което ще доведе до криза". Пресата освен това изрази недоволство от новите назначения в армията, които подканиха генералите да подадат оставка. Задържанията на военни смазаха духа на армията и разпространиха недоверие и подозрения сред офицерите.
Повече от 40 генерали - близо 1/10 от командващите турската армия, понастоящем се намират в ареста и са обвинени в организиране на заговори срещу ПСР. "Повече от ясно е, че необичайните събития проправиха път за наближаващата тежка държавна криза", прогнозира Девлет Бахчели - лидер на опозиционната Партия на националистическото движение /ПНД/.
Аналитиците обаче смятат, че съществува наистина нищожна политическа заплаха за управлението и превъзходството на Ердоган. ПСР спечели третия си последователен мандат, след като си осигури 50% от гласовете на парламентарните избори през юни. Оставките на Кошанер и генералите ще осигурят на Ердоган възможността да запълни празните позиции в армията с приятели на неговата партия и да подкани останалите офицери да се пенсионират по-рано или просто да се откажат от постовете си.
Въпреки, че събитията около Генералния щаб са унизителни, те означават победа на премиера в борбата му срещу военните, които се считат за пазители на светската държава и модерна Турция, основана от иконата Мустафа Кемал Ататюрк. Ердоган дори е готов с наследник на Кошанер, чийто пост ще бъде зает от директора на жандармерията - генерал Неджет Юзел. В комюникето си канцеларията на премиера посочи, че четиримата напуснали не са споменали причината, поради която се отказват от постовете си. То освен това отбеляза, че срещата на Висшия военен съвет, който се свиква два пъти годишно, ще продължи по план и без промени. Това пък е поредното доказателство, че Ердоган бърза да направи новите назначения в армията, с което да възстанови йерархичната структура и да обяви победата си. /Reuters/БГНЕС

 


Тагове: Турция, армия
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4160