EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Сърбия ще намали заплати и пенсии

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Сърбия ще намали заплати и пенсии

mail16:00 | 17.07.2014прегледи 1371 коментарикоментари 0


Заплатите и пенсиите в държавния сектор в Сърбия ще бъдат намалени с десет процента, ако другите мерки не окажат ефект, и решението за това ще вземе правителството, заяви министърът на икономиката и изпълняващ длъжността министър на финансите на Сърбия Душан Вуйович за вестник "Новости".
По думите му е необходимо да се намери комбинация от мерки, която най-правилно да разпредели тежестта на реформите. Намаляването на дефицита всяка година с около 60 милиарда динара, намаление на заплатите и пенсиите с 10 процента, промени в лошия, но скъпо платен мениджмънт на сръбската електрическа компания /ЕПС/ и значително по-ефикасното събиране на данъци и акцизи са мерките, с които може да се подобри бизнес климатът и успешно да продължи започналият реформаторски курс, казва Вуйович за белградския всекидневник. Според него само увеличението на цената на електричеството не би решило проблема, защото мениджмънтът на ЕПС, състоящ се от 600 скъпо платени директори, е по-голям проблем, а средната заплата в ЕПС е 75 000 динара, което е двойно повече от заплатата на работник на средно ниво в Сърбия /едно евро е равно на 115 динара/.
Отделен проблем са техническите загуби от 18 процента и рекордно ниската събираемост от 84 процента, казва Вуйович. Същевременно икономисти заявяват за вестник "Данас", че предвидените мерки няма да намалят бюджетния дефицит. Оставката на министъра на финансите Лазар Кръстич е част от "проницателна политическа стратегия, която има за цел да покаже, че властта много обича народа и не иска да "реже", а в същото време да покаже как ще трябва да се "реже" и накрая ще го направи, защото трябва", казва за "Данас" професорът от Икономическия факултет Любомир Маджар. По думите му планът на Душан Вуйович за намаляване на заплатите и пенсиите с по 10 процента е "осъществим, но не достатъчен" и затова Маджар смята, че скоро правителството ще приеме в две стъпки мерки, които са "много по-близо до това, което предлагаше /вече бившият финансов министър/ Лазар Кръстич и което преди шест месеца предлагаше и /тогавашният министър/ Саша Радулович". Според икономиста Милойко Арсич, програмата на Кръстич, която предвиждаше намаляване на заплатите с 15 процента, на пенсиите с 20 процента и съкращаването на около 150 000 души, не е единствената възможна програма, а освен това крие и големи рискове. "Ако съкратим толкова хора, това би застрашило  основните държавни функции - образованието, здравеопазването и сигурността. Максималният брой хора в държавния сектор, които може да бъдат съкратени, е 40 000 души", смята Арсич, цитиран от "Данас".


 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg