EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Сърбия ще купува газ от Азербайджан

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Сърбия ще купува газ от Азербайджан

mail12:07 | 15.07.2022прегледи 1267 коментарикоментари 0


Сърбия, която е напълно зависима от руските газови доставки, планира да купува природен газ от Азербайджан от 2023 г., когато очаква интерконекторът към България да бъде завършен, заяви сръбският министър на енергетиката Зорана Михайлович, цитирана от агенция Ройтерс.

В момента водим преговори с Азербайджан за резервиране на газови капацитети за следващата година, защото интерконекторът Сърбия-България ще бъде завършен през септември догодина, заяви Михайлович на енергийна конференция в Сараево.

Миналата седмица Гърция и България завършиха дългоотлаган газопровод, за който се надяват, че ще сложи край на европейската зависимост от руския газ. Тръбата ще пренася газ от северния гръцки град Комотини до Стара Загора в България и ще бъде свързана с друг тръбопровод, пренасящ азерски газ, посочва Ройтерс.

„Този интерконектор е жизненоважен за нас, най-важният, който Сърбия прави в момента, когато говорим за газова диверсификация“, каза Михайлович.

След като интерконекторът с България бъде завършен, Сърбия ще може да получава втечнен газ от Гърция, допълни тя.

През 2008 г. Сърбия постави в ръцете на руски компании газовия и петролния си сектор. Страната се стреми към членство в ЕС и е подложена на натиск от западните държави да съгласува външната си политика с блока и да наложи санкции на Русия, посочва Ройтерс.

Михайлович каза, че Сърбия не е обсъждала смяна на собствеността на единствената си петролна компания НИС, в която руските „Газпром нефт“ и „Газпром“ притежават мажоритарния дял. „Газпром“ е също мажоритарен собственик на единственото газово хранилище в Сърбия, напомня агенцията.

„От нас не се изисква да направим това съгласно някой от пакетите със санкции“, каза сръбският министър на енергетиката. „Но ако стигнем до точка, в която енергийната сигурност на страната е заплашена, държавата ще направи всичко, за да я защити“.

Михайлович посочи, че НИС търси да купи суров петрол от наличните производители, след като руският петрол бе поставен под санкции. По думите й Сърбия ще поръча суров петрол от Ирак.

Министърката на енергетиката каза, че Сърбия трябва да осигури от внос 10 процента от необходимото й електричество и че вносът на електроенергия ще нарасне до 20-30 процента през зимните месеци, когато се очаква цените да скочат с 15-20 процента.

Седемдесет процента от електроенергията в Сърбия се осигурява от централи на въглища. Страната ще помогне на държавната компания EPS да внесе четири милиона тона въглища, необходими за първото тримесечие на следващата година, съобщи Михайлович.

 

 

 

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 3886