EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Сърбия строи по-бързо магистрали от БГ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Сърбия строи по-бързо магистрали от БГ

mail15:20 | 23.12.2011прегледи 1337 коментарикоментари 0


Сръбският президент Борис Тадич днес след обяд посети Пирот и Димитровград, недалеч от българската граница.

Кредитирането и финансирането на пътните инфраструктури са напълно оправдани, както от икономическа, така и от морална гледна точка...Държавата задлъжнява за доброто на бъдещите поколения... Никой не може да каже, че това задлъжняване е неморално", каза още Тадич. Според него "от изключителна важност е да бъде построена дясната част на Коридор №10 преди приключването на пътната инфраструктура през България и Румъния". По този начин основната артерия от Мала Азия до Западна Европа ще минава през Сърбия.

Източната част на Коридора №10 в Сърбия, от Ниш до Димитровград /до българската граница е дълга 83 км, бел.ред./, а тази от Пирот до Димитровград - 14.4 км. Строителството се финансира от Европейската банка за възстановяване и развитие, а самият проект се изпълнява от австрийската фирма Алпина и трябва да приключи през май 2012 година.

Борис Тадич припомни, че България и Румъния строят мост на Видин - Калафат, а Сърбия вече е приключила строителството край Бешка и моста на река Сава в Белград. Според него по отсечката от Пирот до Димитровград се работи усилено.

Магистралата от Ниш до българската граница ще бъде построена напълно в края на 2014 година. В строителството на този Коридор Сърбия е много по-напред от България и Румъния, каза пред Борис Тадич директорът на проекта Коридор №10 Михаил Мишич. Според него Алипна се справя много добре и вече е наваксала известното закъснение със строителство и през 2012 година ще се насочи от Ниш към българската граница.

Основни коридори
Коридор №10 е дълъг 2360 км и свързва Австрия и централната част на континента с пристанище Солун, като преминава през Унгария, Сърбия и Македония. Едно от разклоненията на този коридор води от Ниш към София.

Коридор № 4 свързва Западна Европа с Гърция и Турция, но преминава през Чехия, Словакия, Унгария и Румъния. Коридор №4 е основният приоритет на България, а на него ще бъде разположен и Дунав мост 2 при Видин.

През България минават 3 основни европейски магистрали - речният коридор №7 -по река Дунав, Коридор №8, който свързва Италия с Черно море, и Коридор №9, който идва от северната част на Европа и преминава през Русе. /БГНЕС

 


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg