EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Сърбия спря износа на мляко

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Сърбия спря износа на мляко

mail15:40 | 16.09.2022прегледи 1370 коментарикоментари 0


Решението на правителството на Сърбия да забрани износа на сурово и пастьоризирано мляко освен за Северна Македония и Албания с цел да осигури редовно снабдяване с мляко на своето население и да се предотврати изтичането на суровини извън границите на страната, вече напълно се прилага към Босна и Херцеговина и млякото от Сърбия не влиза в страната, предаде за БТА босненската агенция ФЕНА.

Млякото от Сърбия се оформя митнически предимно в митническата служба в Биелина, а от 7 септември не е регистрирано митническо оформяне на мляко от Сърбия в тази служба, казаха за ФЕНА от Администрацията за косвено данъчно облагане на Босна и Херцеговина.

Тази забрана за износ, съчетана с дългогодишната тенденция за намаляване на местното производство на сурово мляко в Босна и Херцеговина, доведе до нова вълна от повишаване на цените на мляко, сирене, кисело мляко и сметана.

По информация на Министерството на външната търговия и икономическите отношения на Босна и Херцеговина, с решението на правителството на Сърбия се забранява износа на сурово и пастьоризирано мляко и масло в опаковки с тегло над 1 кг.

Голямо количество от тези продукти се внасят в Босна и Херцеговина от Сърбия и сега тези количества, според местните фермерски асоциации, ще трябва да бъдат компенсирани по някакъв начин, преди всичко от вътрешни източници.

По данни на Министерството на външната търговия и икономическите отношения на Босна и Херцеговина през периода януари – юли 2022 г. Босна и Херцеговина е внесла мляко и млечни продукти от Сърбия на стойност 4,19 млн. конвертируеми марки (КМ). Сърбия е на четвърто място сред страните, от които Босна и Херцеговина внася мляко.

През същия период Босна и Херцеговина е внесла най-много мляко и млечни продукти от Хърватия на стойност 14,70 млн. KM, след това от Германия на стойност 10,36 млн. KM и от Унгария за 10,35 млн. KM.

През периода януари – юли на тази година Босна и Херцеговина е изнесла най-много мляко и млечни продукти за Черна гора на стойност 17,29 млн. KM, след това за Северна Македония на стойност 9,54 млн. KM, за Сърбия за 7,72 млн. KM и за Хърватия за 7,21 млн. KM КМ.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg