EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Сърбия под лупата на МВФ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Сърбия под лупата на МВФ

mail09:34 | 10.02.2011прегледи 350 коментарикоментари 0


Делегация на Международния валутен фонд /МВФ/ започва днес в Белград разговори със сръбските власти във връзка със седмата, последна проверка на изпълнението на пакета изисквания, поставени от МВФ при одобряването на заема през 2009 г., предадоха информационните агенции.
Очаква се разговорите да бъдат фокусирани върху тревожните икономически показатели в страната, включително инфлацията, заплашваща да надхвърли 10 процента на годишна основа, което е с четири процентни пункта над планираното.
Мисията на МВФ трябва да остане в Сърбия до 22 февруари. Тя ще бъде ръководена, както и при предишните посещения, от Алберт Йегер.
До края на тази седмица МВФ трябва да извърши подготвителните, технически разговори, а в понеделник, на 14 февруари, ще започнат официалните разговори с пленарно заседание в Народната банка на Сърбия.
Главни теми на разговорите ще бъдат макроикономическото развитие на Сърбия в рамките на програмата и постигнатото във връзка с целите, поставени в края на 2010 г.
Делегацията на МВФ ще направи оценка спазва ли Сърбия условията по стендбай споразумението за заем от 2,9 милиарда евро в обстановка на задълбочаваща се икономическа криза и стачки заради ниски заплати.
Частичното замразяване на заплатите в държавния сектор, наложено от МВФ като мярка за обуздаване на разходите на държавата, доведе до стачки на учители, полицаи и медицински персонал, които настояват за по-високо заплащане.
Партиите, които формират прозападното правителство на Сърбия, са под нарастващ натиск да увеличат своята популярност и да попречат на националистите да се завърнат на власт на изборите следващата година, като се подчинят на исканията на стачкуващите.
Представителят на МВФ в Сърбия Богдан Лисоволик настоя, че правителството трябва да обуздае заплатите в обществения сектор за дълъг период, добавяйки, че страната се нуждае от политически болезнени реформи, за да преодолее кризата.
Той каза пред месечния бюлетин на Белградския икономически институт, че правителството трябва да намали размера на публичния сектор и да преструктурира големите и неефикасни държавни компании.
Сърбия получи почти 1,5 милиарда евро от одобрената сума, за да увеличи валутните си резерви и да стабилизира валутата си.
Не е ясно дали тя ще поиска още едно споразумение с МВФ, когато през април изтече сегашното споразумение.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg