EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Сърбия либерализира телеком пазара

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Сърбия либерализира телеком пазара

mail10:40 | 03.01.2012прегледи 587 коментарикоментари 0


Пълна либерализация на пазара на телекомуникациите и преди всичко на фиксираната телефония в Сърбия влезе в сила от 1-ви януари, предаде ТАНЮГ.
Това ще позволи на всички заинтересовани компании да започнат да предлагат тези услуги само срещу разрешение от Републиканската агенция за електронни комуникации (Рател). Либерализацията е предвидена в Стратегията за развитие на електронните комуникации в Сърбия до 2020 г. и в закона за електронните комуникации. На практика тя означава, че всеки, който разполага с инфраструктура (включително и кабелните оператори), ще може да предлага услугата фиксирана телефония, за която вече няма да е нужен лиценз, а само удостоверение от Рател.

Също сега стана ясно, че Сърбия откупи обратно 20% от акциите на Телеком - Сърбия, продадени на гръцката телекомуникационна компания ОТЕ, и сега отново е 100-процентов собственик на капитала на Телеком, предаде ДПА.
Сърбия плати 380 милиона евро за транзакцията. Според договора, подписан с Атина в петък, прехвърлянето на средствата и собствеността ще бъде завършено през март. ОТЕ искаше да се оттегли от Телеком по-рано, но търгът, организиран от Сърбия преди година, се провали, след като никой не предложи минималната начална цена от 1,4 милиарда евро за 51 процента от капитала на компанията.
Сделката за откупуване на акциите от ОТЕ бележи края на инвестиция, направена през 1996 г., когато ОТЕ и италианската фирма СТЕТ купиха 49 процента от Телеком - Сърбия. СТЕТ препродаде своя дял в Телеком на сръбското правителство през 2002 г.
В сръбския Телеком работят 10 200 служители. Компанията обслужва стационарна и мобилна телефонна мрежа и предлага интернет услуги и интернет телевизия в Сърбия, Черна гора, Босна и Хърватия.

 


Тагове: телеком, пазар
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg