EUR 1.9558
USD 1.7957
CHF 2.0346
GBP 2.2899
CNY 2.4953
you tube
mobile version

Сърбия: Инвестиционен план за 12 млрд.евро

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Сърбия: Инвестиционен план за 12 млрд.евро

mail15:40 | 14.08.2019прегледи 895 коментарикоментари 0


Президентът на Сърбия Александър Вучич представи структура на инвестиционен план за следващия период, за който са предвидени 10, а може би и 12 милиарда евро, които ще бъдат вложени в комуналната, транспортната, енергийната и дигиталната инфраструктура, както и за увеличаване на раждаемостта, изграждане на жилища за млади хора и туризъм, пише белградският ежедневник „Политика“.
„Решихме да променим изцяло лицето на Сърбия, благодарение на реформата на публичните финанси и всички мерки от 2014 години насам“, заяви държавният глава на пресконференция, като добави, че става въпрос за петгодишен план и че той иска да бъде част от екипа, който ще го реализира.
Вучич подчерта, че е от ключово значение изграждането на канализационна мрежа с пречиствателни станции в цяла Сърбия.
„За цялата канализационна мрежа и водопроводната система, без Белград, ще отделим 3 милиарда евро, а това означава всяко село и град в Сърбия ще има канализация и питейна вода“, заяви той.
„Това е съвсем ново лице на Сърбия, нова Сърбия“, каза президентът.
Повечето от тях ще бъдат разпределени за Нови Сад - 127 милиона, след това за Крагуевац, Ниш ...
„Панчево, Суботица, Валево, Смедерево, Чачак, Враня, Пожаревац... всички ще трябва да имат цялостна канализационна и водопроводна мрежа“, каза Вучич.
По неговите думи, днес в Белград, Нови Сад и Ниш се виждат големи строежи, но това трябва да е случаят за всички градове и населени места в Сърбия.
„Ние изграждаме пътища и ж.п. линии повече от всякога, дори от времената на Тито. Имаме парите, растежът е по-висок и ще бъде по-висок и вярваме, че можем лесно да осигурим 10, а може би ще можем да осигурим 12 милиарда евро“, подчерта Вучич.
Президентът подчерта, че планът не включва Моравския коридор, както и пътя Рума-Шабац, нито другите неща, за които вече е осигурено финансиране.
Вторият сегмент ще бъде инвестиция в пътна и железопътна инфраструктура на стойност 4 милиарда евро, който се отнася за нови проекти, а не за вече стартирани. Милиард евро ще бъдат инвестирани в реконструкцията на железопътната линия Белград-Прешево и ако Хърватия иска да реконструира железопътната линия до Загреб.
Държавният глава каза още, че най-малко 1,3 милиарда ще бъдат инвестирани в местни и регионални пътища, като по този начин пътищата Бор-Жагубица, както и други регионални пътища в цяла Сърбия, ще бъдат направени.
Допълнителни 700 милиона евро са заделени за училища, а за здравни заведения и спешна помощ - 500 милиона евро, продължи Вучич.
Вучич съобщи, че ин витро оплождането ще бъде безплатно в цяла Сърбия, независимо от броя на опитите.
Той обяви също, че целта е да се удвои финансовата помощ за първо, второ, трето и четвърто дете в сравнение със сегашната, която е около 30 хиляди евро за период от 10 години.
По думите на държавния глава, политиката за стимулиране на раждаемостта е моделирана по най-добрите примери, които могат да се намерят в чужбина.
Допълнителни 500 милиона ще бъдат инвестирани в цифрова инфраструктура и научно-технологичния парк а Сърбия иска да бъде първа в региона по иновативни технологии.
Планирани са средства от 500 милиона евро за изграждането на апартаменти за млади съпружески двойки, при още по-благоприятни условия, отколкото за служителите по сигурността, така че жилищният проблем ще бъде решен за около 40 000 млади брачни двойки.
Това ще бъде направено възможно най-бързо, за да останем в Сърбия, каза Вучич, като заяви, че 100 млн. евро ще бъдат инвестирани в предприемачество, за да се даде нов тласък на укрепването на частната инициатива и частния сектор.
500 милиона евро са планирани за енергия, а големи инвестиции ще бъдат направени и в туризма от здравен до воден туризъм, който включва водни помпи, докове, пристанища ...
Предвиждат се и допълнителни инвестиции в селското стопанство, за да има още по-благоприятни условия за експлоатация на машини, инвестиции в напояване, изграждане на иригационни системи...
Националният инвестиционен план включва също изграждането на метро в Белград, национален стадион и девет други стадиона в Сърбия. Предвижда се да се инвестира в изграждането на концертна зала за филхармонията, преместването на музея „Никола Тесла“, както и в други съоръжения, съобщи Вучич.
Той съобщи, че за 18 август е предвидено откриването на магистралата Милош Обренович и обясни, че подобно съоръжение се открива в Западна Сърбия за първи път след 74 години и в него са инвестирани много пари, енергия и работа.

превод: агенция Фокус


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 3820