EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Сърбия и България подписаха за газопровод

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Сърбия и България подписаха за газопровод

mail16:30 | 13.12.2012прегледи 586 коментарикоментари 0


  Брюксел,кор. на БТА Николай Желязков
Министър-председателите на България и на Сърбия Бойко Борисов и Ивица Дачич подписаха днес в Европейската комисия в Брюксел, в присъствието на еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер, меморандум за изграждането на връзка между  газопреносните мрежи на двете държави. Премиерът Борисов определи като знаково, че това събитие се случва в сградата на Европейската комисия. Той благодари на  председателя на комисията Жозе Барозу за неговата стратегия за съединяването на европейските газопроводи, както и на еврокомисаря по регионалното развитие Йоханес Хан. Борисов изрази също благодарност към комисаря Йотингер, когото определи като изключителен приятел на Балканите.

Колкото по-бързо Сърбия извърви своя път и стане част от ЕС, това би било голямо богатство за целия регион, заяви Борисов. Той изрази задоволство от голямата помощ и солидарност на ЕК с България в изграждането на този проект, и изрази очакване Сърбия да получи същата подкрепа.
Нашите народи са братски, винаги са се подкрепяли и са се обичали, а с изграждането на магистралите, железопътните линии и газовите връзки, това още повече ще присъедини страните от Западните Балкани, отбеляза премиерът Борисов. Ще бъде знаково и голяма радост, г-н Йотингер, да направим първата копка във Ваше
присъствие, обърна се той към еврокомисаря по енергетиката. Българският премиер съобщи, че догодина през май връзката на газопроводите на България и на Румъния ще бъде готова. Той изрази надежда на откриването да присъства комисарят Йотингер.
Работим много активно за осигуряването на такава връзка с Турция, добави Борисов.
Той изрази съжаление, че проектът "Набуко" буксува. Настоявам на 10 януари в България да направим първата копка за "Набуко", имаме решение на правителството и на Народното събрание, този проект е изведен в национален приоритет, заяви Борисов. Плащаме членския си внос, но за съжаление държавите и компаниите една по една излизат от този проект, отбеляза той. По неговите думи истинската диверсификация за България в доставките на газ ще дойде с добива на природен газ от
българските находища в дълбоките води на Черно море, от находището Хан Аспарух.
Надявам се в следващите 4-5 години, когато приключат проучанията за добив, където работи огромен консорциум от три от най-големите европейски компании, България да има не само за себе си, но и да изнася природен газ, посочи премиерът Борисов.
Той определи днешната церемония като огромна крачка към истинската диверсификация на газовите доставки. Еврокомисарят Йотингер отбеляза, че днес е била положена основата и сега започва отброяването на месеците до свързването на газопроводните системи на България и на Сърбия. Надявам се, че това дава израз на желанието на ЕК за свързаност на енергийната общност в енергийния пазар на ЕС. Така всички държави в тази общност ще имат поне по две връзки с газопроводите на съседите си, посочи той. Очаквам осигурените за строителството на този проект средства да гарантират навременното му изпълнение, допълни Йотингер. Той изрази надежда на 1 юли 2014 г. на българо-сръбската граница да бъде отбелязано началото на строителството на връзката. По повод проекта "Южен поток" комисарят заяви в отговор на въпрос, че ЕК има конструктивно отношение, но желанието на ЕС е да разнообрази пътищата и източниците на доставките възможно най-добре. По връзките между газопроводите в Общността трябва да може да преминава гориво от Газпром, както и от терминала в Гърция, от Катар или от Каспийския регион. Свързките са  най-добрата гаранция за сигурни доставки за Европа, коментира той.
Премиерът Ивица Дачич определи проекта за газова връзка с България като един от пътищата, които ще свържат Сърбия с ЕС. Тази връзка ще бъде между два братски народа, каквито са българският и сръбският, добави той. Подобно на България, Сърбия също разполага с доставки на газ само от един източник, през Унгария. Очакваме скоро да бъде изграден газопроводът "Южен поток", който преминава през нашите две страни. Очаквам този проект да допринесе допълнително за добрите ни двустранни отношения, заяви Дачич.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg