EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Сърбия връща земи на българи

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Сърбия връща земи на българи

mail13:15 | 20.05.2013прегледи 556 коментарикоментари 0


Сърбия започва връщането на земи на българи. Става дума за техни наследствени земи в пограничните райони.
Земите в Община Цариброд по-скоро трябва да принадлежат на хора, които са живели тук, отколкото да дойдат хора от другаде и да ги изкупят на безценица.
Това коментира пред „Фокус" Драголюб Нотев, представител на българското малцинство в Сърбия, по повод реституцията на земи в Община Царибрoд.

„Според Закона за реституция на земи в Сърбия има записани много българи, които са собственици на земи. Това са българи, живеещи в България, които по една или друга причина - от страх също така, не са обработвали земите и са ги занемарили. При нас в момента тече реституцията, а никой не се обажда, за да информира тези хора, че имат право да си възстановят правото на земи. Има заинтересовани хора, които не са от нашите краища, и са заинтересовани от земите край река Ерма, комплекс Звонска баня, около гр. Трън, и ги купуват, защото са евтини. Идват хора от Албания, купуват земята и тази територия си остава албанска", каза Нотев.
„Отправям призив към изселниците от Цариброд, защото границата е разделяла села във времена, когато са гледали да разделят хората и да ги отчуждят един от друг. Тази земя от Община Цариброд е била дадена на Кралство Сърбия, Хърватия и Словения, но това си е българска земя, на хора от България и тези, които имат право, трябва да си я възстановят", уточни Нотев.
По думите му законът е в сила още една година.
„Законово е правото им да си възстановят имота, те са наследници. Процедурата по връщането на земята е подаване на заявление по силата на Закона за реституция и се плаща данък, който не е в голям размер, в кметството в гр. Цариброд", уточни Нотев.
По неофициална информация над 30 000 са българите от Община Цариброд, живеещи само в София, и поне една трета от тях са наследници на земя.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg