EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Сърбия: виненият сектор в застой

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Сърбия: виненият сектор в застой

mail07:35 | 16.04.2020прегледи 11171 коментарикоментари 0


Във винарската изба "Ковачевич" в град Ириг на стръмните хълмове на северния сръбски район Фрушка гора работниците бяха заети тази седмица с бутилиране на виното, което няма да бъде продадено, докато не свърши епидемията от коронавирус.

В Белград ресторантьор, който сервира вината "Ковачевич", седи сам в празен салон. В цялата страна кафенетата, ресторантите и баровете остават затворени, след като правителството миналия месец въведе извънредно положение, за да спре разпространението на вируса, който досега е отнел живота на 65 души, а 2666 са заразени.

"Ние все още работим, подготвяме вината, бутилираме ги, сякаш всичко това ще свърши утре", заяви за Ройтерс Мирослав Ковачевич, трето поколение винар, имайки предвид пандемията. С 20 процента годишен растеж на износа сръбските вина бяха определени от правителството като начин за засилване на националната икономика, която преди пандемията се очакваше да нарасне с 4 процента. Но блокадата доведе продажбите и износа на вина почти до спиране, казва Ковачевич. "Това е голям удар. Ние ще отчетем загуби от около 1 милион евро", цитира думите му БТА.

През 2018 г. 360-те винопроизводители в Сърбия произведоха 29 милиона литра вино. Общите приходи от износа на вина възлизаха на 17 милиона евро. Като цяло земеделието в кандидатката за членство в ЕС осигурява 7% от БВП, а износът на земеделска продукция представлява около една пета от общия износ на Сърбия.

В Белград Le Teniza, обичайно доста посещаван ресторант, сега е зловещо празен. Собственикът му Александър Илич казва, че някои ресторантьори са закрили бизнеса си, а много други ще го направят до края на годината. "Не е много хубаво да се говори за икономика, когато хората умират..., но утрешният ден ни чака, много хора ще фалират, много нямат ликвидност", заяви той за Ройтерс.

За да помогне за възстановяването на икономиката, правителството предложи 5,1 милиарда евро под формата на заеми, субсидии и плащания към бизнеса и физическите лица.

Велко Йованович, ръководител на земеделския сектор в националната Търговска камара, заяви, че винопроизводителите и други малки и средни земеделски производители се надяват, че епидемията ще свърши скоро. "Запазването на ликвидността... е проблем, който ще засегне винарския сектор", заяви Йованович за Ройтерс, "защото много от винарските компании са малки".

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg