EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Сърбия: 50 млн.л ракия +100 нови дестилерии

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Сърбия: 50 млн.л ракия +100 нови дестилерии

mail08:30 | 25.12.2023прегледи 4522 коментарикоментари 0


Около 50 милиона литра ракия се произвеждат годишно в Сърбия, от които 30 милиона литра се произвеждат от дестилерии, регистрирани в Министерството на земеделието, горите и водното стопанство, докато останалите 20 милиона литра се произвеждат за лична употреба, сочат данни на Стопанската камара на Сърбия, съобщи Танюг. Освен това всяка година в Сърбия се откриват около 100 нови дестилерии.

Най-големите производители на ракия са в Расинския, Златиборския и Шумадийския окръг, а сред най-търсените ракии са сливовица, крушова ракия и дюлева ракия. Данните на Стопанската камара на Сърбия показват още, че около 730 производители на силни алкохолни напитки са регистрирани в Сърбия и че износът на ракия за външните пазари нараства с над 20 процента годишно.

Ракията се изнася най-вече за Хърватия, Босна и Херцеговина, Черна гора, Германия и САЩ, но е започнал износ и за Азербайджан, Литва и Латвия.

Секретарят на Асоциацията за растително производство и хранително-вкусова промишленост Александър Богунович, заявява, че през последните години има по-голям интерес към откриването на дестилерии. По думите му става дума главно за хора, които искат да вършат това като хоби. Богунович каза, че всяка година в Сърбия се откриват около 100 нови дестилерии, но в същото време определен брой се заличават от регистъра.

"Факт е, че броят на производителите расте, както и производството на ракия в Сърбия. С приемането на Закона за силните алкохолни напитки процедурата за регистриране на производители беше значително опростена, така че поради този факт голям брой от тези, които преди това са правили ракия, са решили да се регистрират и да правят бизнес по законен начин", каза Богунович.

Миналата година сръбската сливовица беше официално включена в списъка на ЮНЕСКО за нематериално културно наследство.

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg