EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Съпротива срещу универсалното зарядно у-во

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Съпротива срещу универсалното зарядно у-во

mail15:40 | 28.09.2021прегледи 568 коментарикоментари 0


ЕС предлага въвеждане на универсално зарядно устройство, като представи и законодателни стъпки за въвеждането на стандартно решение за зареждането на всички устройства. Брюксел предлагат USB-C да стане стандартния порт за всички смартфони, таблети, камери, слушалки, преносими високоговорители и конзоли за видеоигри. Освен това Комисията предлага зарядните устройства да се продават отделно от електронните устройства. За да са стане факт, предложението трябва да бъде одобрено от Европарламента и държавите-членки

Потребителите ще могат да зареждат своите устройства с едно и също зарядно устройство тип USB-C, независимо от марката на зарежданото устройство. Стремежът е технологията за бързо зареждане да се хармонизира, което ще спомогне за предотвратяване на необоснованото ограничаване на скоростта на зареждане от различни производители и ще гарантира, че скоростта на зареждане на дадено електронно устройство е една и съща с всяко съвместимо зарядно устройства. Отделното продаване на универсалните зарядни устройства ще ограничи броя на излишно закупуваните или неизползвани зарядни.

Очаква се намаляването на производството и на изхвърлянето на зарядни устройства да намали и отпадъците от електрическо и електронно оборудване с почти хиляда тона годишно.

Производителят на iPhone Apple предупреди, че подобен ход на ЕК би навредил на иновациите, тъй като в милиардите смартфони на компанията се използва персонализиран порт за зареждане от друг тип, наречен Lightning. “Оставаме загрижени, че строгият регламент, изискващ само един вид конектор, потиска иновациите, а не ги насърчава, което от своя страна ще навреди на потребителите в Европа и по света”, заявиха пред Би Би Си от Apple, уточнявайки, че те възнамеряват да постигнат въглеродна неутралност за своите устройства до 2030 г.

В същото време много телефони, опериращи с Android система, се предлагат все още с USB micro-B портове за зареждане, макар че производители като Samsung и Huawei вече са преминали към по-модерния стандарт USB-C и произвеждат своите смартфони от висок клас точно с такъв конектор, който е желан от Еврокомисията.

Новите модели на iPad и MacBook също използват зареждачки с USB-C. Промените ще се прилагат към порта за зареждане на тялото на устройството, докато другият край на кабела, свързан към щепсел, може да бъде USB-C или USB-A.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg