EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Съпротива срещу вдигане на ДДС

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Съпротива срещу вдигане на ДДС

mail16:13 | 23.03.2010прегледи 605 коментарикоментари 0


Увеличението на ДДС с 2% не се споделя от  работодатели и синдикати, стана ясно след заседание на Съвета за тристранно сътрудничество, където се обсъждат пакет антикризисни мерки на правителството. Синдикатите са против увеличението защото в условия на криза такава мярка ще удари бизнеса и потреблението, коментира Желязко Христов. В условия на криза няма нужда от рязко движение и това е позицията на двата синдиката, допълни той.
Работодателите са единни да не се отива към изменение на ДДС, обясни Божидар Данев от БСК. ДДС е най-справедливият данък и ако се окаже, че предложените мерки не напълнят фиска, може и да се стигне дотам. Увеличението на ДДС не е начинът за привличане на чуждестранните инвестиции, подчерта председателят на БСК.
Лукан Луканов заяви, че ако се наложи от КРИБ ще подкрепят увеличаването на ДДС. "Предпочитаме увеличение на ДДС, а не отпадане на плоския данък. Много гръцки компании имат желание да местят центровете и производствата си в България и в този момент да клатушкаме политиката си, означава намаляване на приходите", коментира той.
Желязко Христов изтъкна, че България се нуждае от фискална стабилна политика и днес са нужни действия за емитиране на допълнителен външен и вътрешен дълг на държавата. По мярката за продажба на емисии от протокола КИОТО, предложена от синдикатите и работодателите днес, е имало съдържателен диалог. Тази мярка получава тристранна благословия, изтъкна Христов.
Имаме иновативно предложение - да се намали субсидията, която получават политически партии. По този въпрос постигнахме принципното съгласие, но трябва да бъде избран механизма, по който да стане това, заяви председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев след заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

На заседанието на съвета е постигнат великолепен консенсус относно мерките, заложени в първите три раздела от документа, предложен от синдикати и работодатели. Социалните партньори са предложили да се намали субсидията за парламентарно представените партии с 15 %. Отправяме апел към политическия елит да сподели част от кризата, допълни президентът на КНСБ Желязко Христов. Той изтъкна, че политическите партии у нас консумират 50 милиона лева годишно.

Все още няма съгласие върху цялостния проект за национално споразумение. Преговорите за изготвянето на антикризисните мерки са започнали днес в 9.30 часа, като основа на разговорите е бил проектът на работодателите и синдикатите. Днес са обсъдени първите три раздела от документа, включващи мерки за подкрепа на фиска, възстановяване на финансовата дисциплина и допълнителен финансов ресурс за реалния сектор.
Утре в 9 часа ще продължи заседанието на съвета за тристранно сътрудничество. На заседание ще бъде поканен и председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев, както и представители на МРРБ, Агенцията за обществени поръчки. От синдикатите продължават да настояват за замразяване на увеличението на цените на тока и парното. /БГНЕС/


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg