EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Съпротива срещу BG стандарт за храни

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Съпротива срещу BG стандарт за храни

mail16:15 | 22.04.2010прегледи 1199 коментарикоментари 1


Има вероятност Агенцията за контрол и безопасност на храните да се създаде до средата на годината, като финансирането й ще бъде възможно чрез грант от Световната банка, но не са изключени и други варианти, каза министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов пред Нова телевизия днес. Той е подписал разпореждане за връщане на българския държавен стандарт за групи храни като мляко, сирене, кашкавал, типове колбаси и др.
„Ако човек си купи кисело мляко, то да бъде по българския държавен стандарт или, ако си купи примерно салам "Камчия", той също да е по българския държавен стандарт“, обясни агроминистърът. Продуктите, които не отговарят на българския стандарт, трябва изрично да са написали това, потребителите имат право да са информирани, за да направят своя избор.Чрез засилен контрол за качеството и спазването на стандартите ще се предотвратят и парадокси, при които продаваният  боб в страната е смилянски, независимо че е внос от Турция и Македония.
Найденов отбеляза, че агенцията по храните е приоритет на ГЕРБ нейната работа ще бъде фокусира в качеството на продуктите, а не толкова в тяхната безопасност, тъй като в момента храните, произвеждани в България, са безопасни за здравето, но са с ниско качество. Министърът не скри, че среща съпротива за въвеждането отново на българския държавен стандарт за основни хранителни продукти, но заяви, че въпреки противниците на идеята “това ще се случи“.
Според пуснатия за съгласуване проект за агенцията, необходимата за създаването й сума е 15 млн. лв.


 
Коментари
 
dimitar - 22-04-2010 г. 17:24:01

Bravo na upravliavashtite , triabva da ima Bulgarski darjaven standart , za da nogat vsichki izmamnici da prestanat da ni troviat s plasmasovite si xrani i prosto da ischeznat ot pazara !Spomniam si vremeto , kogato imashe takova pravilo i ogranichenie i mlekoto beshe istinsko i sireneto bulgarsko i lukankata - smiadovska .Pojelavam tova da se sluchi v imeto na nasheto zdrave i na zdraveto na nashite deca !

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg