EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Съкращения на разходи, не актуализация на бюджета

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Съкращения на разходи, не актуализация на бюджета

mail10:31 | 02.06.2010прегледи 1411 коментарикоментари 0


Икономически анализатори предлагат съкращения на държавните разходи с 1,75 млрд. лева вместо актуализация на бюджета.
Експертът от Института за пазарна икономика Петър Ганев  препоръчва държавата да харчи само толкова колкото пари има и да не се пипа фискалният резерв, както и да се изплащат задълженията към бизнеса.
От ИПИ  предлагат съкращения на разходите на министерства и  ведомства, включително вътрешното министерство и МТСП с поне 20 на сто като това ще спести 964 млн. лв., както и на разходите на Министерството на отбраната с 30 на сто, от което да се спестят 267 млн. лв. Препоръчват се и съкращения на трансферите за общините с 15 на сто (спестяват се 339 млн. лв.) и за 
висшите училища и БАН (спестяват се  90 млн. лв.), както и съкращения с 20 на сто на разходите за съдебна власт (спестяват се 58 млн. лв.), а също и с 20 на сто разходите за Народното събрание.
Експертите на института не подкрепят решението на кабинета да бъдат отпуснати 116 млн. лв. субсидии на тютюнопроизводителите за Реколта 2009.
Проф. Ричард Ран,  консултант към Института за пазара  икономика, препоръчва парите от фискалния резерв да не се харчат  за бюджетния дефицит, а само за инфраструктурни проекти. Той  посочи, че България с ниското си ниво на публичен дълг, е в изключително добра ситуация - "една от звездите на небосклона".
Ако правителството запази финансова дисциплина след няколко години България  ще се отличава от много страни в региона, ще  бъде по-добре дори  и от редица страни в Западна Европа.
Ричард Ран смята, че бюджетният дефицит трябва да се запази под 3 процента от БВП за да не се разколебаят инвеститорите в състоянието на българската икономика.
Харченето на фискалния резерв е извън всякаква икономическа логика, това показва неспособността на правителството да направи балансиран бюджет и е лош знак за външните инвеститори, е мнението на Светла Костадинова - изпълнителен директор на ИПИ. Според нея в предложенията за промени на държавния бюджет няма реформи.
С промените в бюджета само се узаконява големият дефицит, коментира Петър Ганев. За нашата страна има две възможности -  да последва  Гърция с увеличаване на държавния дълг и срив на доверието на инвеститорите  или пък Естония,  където се съкращават разходите,  правят реформи за стабилизиране на фиска и за растеж на икономиката, посочи анализаторът.
От предложената актуализация на бюджета е видно, че приходите ще бъдат с 1,4 млрд. лв. по-малко, а разходите - с 850 млн. лв. повече.  Приходите в бюджета за първото тримесечие на тази година са с 19 на сто по-малко на годишна база, а разходите за същия период растат със 17 на сто, посочиха експертите.
Спрямо 2008 година разходите за тази година пък са с 37 процента повече, казаха от ИПИ.
Според експертите на института това означава, че ръстът на разходите не се дължи главно на сключените от предишното правителство договори с фирми, а на решения на сегашното правителство. Анализаторите посочиха, че са необходими реформи в пенсионната система и здравеопазването. Те препоръчват въвеждане на лични пенсионни сметки (пенсионни спестявания вместо пенсионни обещания) и премахване на монопола на здравната каса.  
Финансовият  министър Симеон Дянков каза преди дни, че актуализацията на бюджета ще влезе официално в парламента тази седмица, след което ще бъде обсъден в парламентарните комисии. Той очаква около 10-15 юни да са дебатите в пленарна зала, като уточни, че с актуализацията на бюджета се съкращават допълнително 911 млн. лева от държавните разходи.
Симеон Дянков коментира, че винаги е най-добрата идея във време на криза дефицитът да бъде покрит с пари от резерва. Темата откъде да дойдат парите, ако има дефицит, за мен като икономист е много лесна за решаване. Винаги се взима най-евтиният ресурс, а фискалният резерв е най-евтиният финансов ресурс, заяви финансовият министър./БТА/


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg