EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Съвети при наводнение и силен вятър

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Съвети при наводнение и силен вятър

mail10:10 | 02.02.2015прегледи 1355 коментарикоментари 0


Продължава да е усложнена оперативната обстановка в областите Бургас, Смолян, Кърджали, Хасково, Благоевград и Варна, съобщава МВР. Най-малко четири са жертвите, сред които едно дете, след инциденти в Девин и Благоевград. Работата на пожарникарите и спасителите се затруднява от силния вятър и интензивните валежи. Експертите от ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ препоръчват на хората в засегнатите населени места да избягват пресичането на реки на необезопасени места, разхождането край прелели водоеми и преминаването през наводнени пътища и мостови съоръжения.
Министерството припомня основните правила за безопасно поведение при наводнение и силен вятър.
При наводнение:
-При възникване на опасност от наводнение незабавно позвънете на тел. 112 и съобщете вашето име, адрес, има ли пострадали и застрашени хора, какъв е предполагаемия размер на бедствието /приливна вълна, залети площи, преливащи водоеми и реки и др./. При липса на телефон, предупредете в общината или в кметството. Уведомете за опасността възможно най-много хора, които са в района на наводнението
-Ако високата вода ви завари в дома ви, то изключете газта и електричеството. Поставете на възможно най-високото място всички по-ценни предмети, вещи, лекарства и химикали. Задължително вземате личните си и по-важни документи – нотариални актове, застрахователни полици и др. Напуснете по най-бързия начин дома си.
-При невъзможност за напускане на сградата, се преместете на най-горните етажи или покрива.
-При невъзможност за евакуиране на животните, отворете вратите на помещенията, където са затворени.
-Ако се намирате близо до корито на пълноводна река или в дере, незабавно се отдалечете и се придвижете към най-близкото възвишение.
-Не заставайте под/над мостове, подлези, надлези и други обекти, от които високата вода може да ви отнесе.
-Не правете опити за пресичане на бързо течащи и залети площи, освен ако сте сигурни, че водата е до коленете ви. Пресичайте само при спокойна вода.
-Не пресичайте бързо течащи и залети площи без да сте подсигурени с помощно въже за преминаване и осигурително въже за тялото.
-Не пийте вода от наводнени водоизточници.
-При пътуване с МПС е препоръчително да спрете на възможното най-високото и безопасно място и изчакате спадането на нивото на водата.
-Не спирайте на/под мостове и надлези, в подлези и други потенциално опасни от заливане с вода обекти и съоръжения.
-Не преминавайте през бързо течащи и залети площи, освен ако не сте сигурни, че водата е по-ниска от осите на колата Ви.

При силен вятър и смерч:
-При възникване на необичайно силен вятър следете метеорологичните бюлетини, предавани по радиото и телевизията. По възможност изключете тока, водата и газта.
-Не оставайте за дълго време на открито. Има опасност от падащи отломки от сградите и други предмети.
-Влезте в къщи и затворете плътно вратите и прозорците. Смерчът засяга най-често покривните конструкции и горните етажи. Преценете и ако е необходимо използвайте за убежище мазето или приземните етажи на сградата.
-Ако сте далеч от дома си, влезте в обществена сграда, подлез, потърсете сигурен подслон.
-Ако Ви завари на път, спрете автомобила на открито място, далеч от електропроводи, дървета и от надвиснали скални маси. Незабавно потърсете подслон.
-Ако сте на полето или в планината заемете ниските места до отминаване на опасността.
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg