EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Сценарии за икономиката на Испания

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Сценарии за икономиката на Испания

mail17:04 | 23.04.2020прегледи 9990 коментарикоментари 0


Испанската икономика може да се свие тази година с над 12% при най-лошият прогнозиран сценарий на централната банка на страната, съобщава агенция Блумбърг. Това са първите официални прогнози за четвъртата по големина европейска икономика.

Икономическият шок от вирусната пандемия може да тласне безработицата в Испания нагоре до 21,7% през настоящата година, заличавайки напълно постепенното ѝ намаляване след глобалната рецесия през 2008 г. и последвалата европейска дългова криза. С настоящо ниво от близо 14% безработица в Испания вече е едно от най-високите в развития свят.

Прекаленото разчитане на испанските работодатели на несигурните, временни трудови договори за техните служители, и икономика, която е силно зависима от туризма, означават, че пазарът на труда в Испания е особено податлив на сериозен удар от пандемията. Молбите за обезщетения при безработица през март вече нараснаха с близо 900 хиляди, след като от средата на миналия месец цялата страна беше поставена под строга карантина, за да се ограничи разпространението на коронавируса

Централната банка на Испания посочи, че икономиката може да се свие с между 6,8% и 12,4% през тази година, като този широк прогнозен диапазон се базира на продължителността на строгите ограничителни мерки, както и на процента на оцелелият от пандемията бизнес.

Повечето испанци са поставени под карантина от средата на март и според централният сценарий на централната банка правителството ще удължи тези ограничителни мерки за цели осем седмици до около средата на месец май. Премиерът Педро Санчес заяви този уикенд, че планира да остави затворено по-голямата част от населението на страната най-малко до 9 май. Централната (основната) прогноза на банката също така предполага, че някои от испанските компании ще станат неплатежоспособни поради липсата на ликвидност.

Използвайки тези два сценария като основа, Испанската централна банка предвижда, според основната си прогноза, че БВП на страната ще се свие с 9,5% през тази година. Банката също така отбелязва, че испанската икономика вероятно вече се е свила с 4,7% през първото тримесечие на годината.

След като правителството премахне ограниченията и испанците успеят да се върнат на работа, икономиката ще започне да се възстановява. Централната банка прогнозира възстановяване на БВП през 2021 г. с между 5,5% и 8,5%. Това възстановяване обаче няма да бъде достатъчно, за да компенсира очакваният през настоящата година икономически срив.

Подобно на други европейски страни, Испания обеща да похарчи милиарди евро, за да гарантира, че компаниите в страната ще оцелеят по време на икономическата блокада, както и за да бъдат подкрепени милионите испанци, които бяха временно или за постоянно уволнени.

Очаква се тези многомилиардни разходи да доведат до ръст на и без това големият бюджетен дефицит на Испания до между 7% и 11% от брутния вътрешен продукт. Съотношението дълг към БВП на страната пък може да нарасне до 120% през тази година спрямо 95,5% през 2019 г., прогнозира Испанската централна банка.

Идеята на премиера Педро Санчес

Испанското правителство планира да предложи на своите партньори от ЕС да бъде създаден фонд от 1,5 трилиона евро за подпомагане на икономическото възстановяването на страните членки, които са най-силно засегнати от коронавирусната криза, съобщи в понеделник вестник El Pais, позовавайки се на вътрешен правителствен документ, предаде Ройтерс.

Предлаганият от правителството на Испания фонд ще бъде финансиран от т.нар. "безсрочен дълг", емитиран от 27-те страни членки на от Европейския съюз, а паричните средства, предоставяни на различните държави ще бъдат безвъзмездни и ще се считат за финансови трансфери, а не за дългове, посочва испанското издание. Безсрочните дългове, или т.нар. "безсрочни облигации", са ценни книжа с фиксиран доход без конкретна дата на падеж.

Испанското издание добавя, че такъв фонд за възстановяване ще бъде свързан с бюджета на Европейския съюз.

Европейската комисия би действала като основен кредитополучател в схемата, която би използвала и бюджетът на ЕС като крайно средство за лостов механизъм за новия дълг (за увеличаване на неговия размер чрез предоставяне на гаранции).

Испанското предложение е приведено в съответствие с предложението на еврокомисаря по бюджета Йоханес Хан, посочва изданието.

Също така се съобщава се, че планът на Мадрид е по-вероятно да получи подкрепата на Германия, която е най-големият критик към идеята за т.нар. "корона облигации", или съвместно емитиран дълг в рамките на еврозоната.

/БНР


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4101