EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Схемата за директни плащания за земеделие

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Схемата за директни плащания за земеделие

mail15:45 | 12.12.2012прегледи 447 коментарикоментари 0


Има вариант директните плащания за земеделските производители да продължат по сегашната схема до 2015 година. Това стана ясно от думите на европейския комисар по земеделие Дачиан Чолош пред журналисти в ЕС.
В може би една от последните му срещи с журналисти от всички страни-членки на ЕС до края на годината Чолош призна, че се надява възможно най - бързо европейските лидери да постигнат съгласие по многогодишната финансовата рамка на ЕС за периода 2013 - 2020 година. "Ако решението бъде взето още през февруари, както се надявам, мисля, че до края на юни бихме могли да постигнем финалното съгласие по Общата селскостопанска политика", обясни той.
Ако до средата на следващата година страните - членки се разберат как точно да бъдат разпределени средства за Общата селскостопанска политика, Европейската комисия ще положи усилия до края на годината да изработи необходимите законодателните промени за прилагането й.
На практика, обаче, най-вероятно към началото на 2014 година разплащателните агенции изобщо няма да са готови да извършват плащания по новата схема по първия стълб на Общата селскостопанска политика. Така в близките две години няма да има големи промени за фермерите. И през 2013 и през 2014 година земеделските производители ще кандидатстват за директни субсидии по сега действащата схема за подпомагане на единица площ, а новата схема ще влезе в сила за плащанията през 2015.
По този начин и те и Разплащателната агенция към Държавен фонд "Земеделие" ще имат достатъчно време да се подготвят за прилагането на новите изисквания, които ще важат до края на 2020 година, когато е и края на следващия програмен период. От комисията смятат, че е възможно програмите за развитие на селските райони в страните – членки да бъдат одобрени от ЕК и да влязат в сила и още през 2014 година.

Еврокомисарят по земеделие обясни, че няма да е възможно едновременно финансиране и по втори и по първи стълб на Общата селскостопанска политика ( т. е. по Програмата за развитие на селските райони и по линия на директните плащания ) за една и съща дейност и при едни и същи изисквания. На практика ако един фермер изпълнява само минималните заложени изисквания за "позеленяване" при директните плащания, няма да може да получи финансиране по агроекологичната мярка на програмата. Идеята е изискванията за получаване на пари за агроекология по програмата да бъдат по-високи от тези,които са свързани с директните плащания.
Чолош е на мнение, че "позеленяването" на директните плащания и по-специално идеята да има изискване за 7 % угар няма да е проблем за фермерите в ЕС. И в момента имаме 3 - 3,5 % от земята, които не се използват за производство на земеделските култури, дори и този процент да се увеличи няма да доведе до значителни промени на европейско ниво. На практика трябва да постигнем още 3,5 %, коментира той. /БГНЕС


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg