EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Суспендиране на каталунската автономия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Суспендиране на каталунската автономия

mail21:05 | 21.10.2017прегледи 8022 коментарикоментари 0


Испанското правителство започна процеса на суспендиране на автономията на Каталуния, заяви премиерът Мариано Рахой след правителствено заседание, съобщиха световните агенции.
Рахой обяви, че ще бъдат орязани правата на каталунския парламент, регионалното правителство ще бъде уволнено и ще бъдат свикани нови избори, за да се попречи на областта да се отцепи от Испания.
Испанският премиер отбеляза, че правителството е взело това безпрецедентно решение в отговор на "едностранните, незаконни действия, насочени към конфронтация", от страна на каталунското правителство на Карлес Пучдемон. Рахой добави, че правителството "никога не е имало желание" да задейства член 155 от конституцията за суспендиране на самоуправлението на областта, но е принудено да го направи. Решението, каза той, има за цел да възстанови законовия ред, да гарантира неутралитета на регионалните институции и на обществените услуги и икономическата дейност, както и да опази правата на гражданите.
Сега решението трябва да бъде одобрено от Сената, като гласуването там е насрочено за 27 октомври.
Каталунските власти заплашиха да обявят независимост след спорния референдум на 1 октомври за отцепване, забранен от Конституционния съд.
Премиерът на Испания съобщи също, че последните данни за икономиката в Каталуния са "обезпокоителни" и че ако бъде обявена независимост, икономическият растеж ще спадне с 30 процента.

Решението на испанския премиер Мариано Рахой да поиска от Сената разпускане на регионалното каталунско правителство и да го постави под опеката на Мадрид, е "най-страшното нападение срещу институциите и народа на Каталуния след военната диктатура на Франсиско Франко".
Това заяви вчера в телевизионно обръщение каталунският лидер Карлес Пучдемон, след като по-рано взе участие в масов протест в Барселона срещу плановете на централните власти, предадоха световните осведомителни агенции.
"Призовавам парламентът да се събере на пленарно заседание, на което ние, представителите на гражданския суверенитет, да вземем решение как да действаме в отговор на този опит за ликвидиране на нашето правителство и нашата демокрация", каза регионалният каталунски лидер.
Той не препоръча изрично на регионалния парламент да гласува за едностранно обявяване на независимост, отбеляза ДПА. Но според Асошиейтед прес казаното от него е завоалирана заплаха, че проспериращата автономна област в Североизточна Испания ще обяви независимост.
"Налагането на форма на управление, която не отговаря на избора на гражданите. . . е несъвместимо с правовата държава", каза Пучдемон. Той се обърна към европейците на английски с думите "европейските ценности" са "в опасност". След това предупреди испанците, на кастилски, че могат да очакват "още злоупотреби".
Мадрид иска да поеме всички управленчески лостове в Каталуния, от местната полиция "Мосос д'ескуадра", през обществените радио и телевизия, до регионалния парламент.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 3885