EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Супер иновативна биволо-ферма в Цар Калоян

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Супер иновативна биволо-ферма в Цар Калоян

mail09:35 | 01.04.2016прегледи 1328 коментарикоментари 0


Фермата на Сабина и Боян Йоткови, гр. Цар Калоян, Разградска област отваря вратите си на 9 април, за да представи в действие комбинирана инсталация за производство на топла вода от възобновяеми енергийни източници.

Биволофермата на сем. Йоткови е една от трите български млечни ферми, в които преди година бе инсталирана комбирана инсталация за производство на топла вода от възобновяеми енергийни източници. Инсталацията използва слънчева енергия и екологични пелети. Фермата вече има много повече топла вода (повече от 450 литра/ден), подгрявана за по-кратко време и на по-ниска цена. Ефекта от всичко това е по-добра хигиената в стопанството и по-високо качеството на млякото.  Едновременно с това се щади и природата заради използването на възобновяеми източници на енергия. Конкретно във фермата на сем. Йоткови съотношението на използваната енергия от слънцето/енергия от пелети е 43 към 57 процента. За една година след въвеждането на инсталацията фермата е спестила около 1440 лв. за ток.

По време на Открития ден във фермата в гр. Цар Калоян гости на фермата, фермери, журналисти ще имат възможност да разгледат инсталацията, да разговарят с авторите й, с фермерското семейство, с експертите от Тракийския Университет и фондация БИОСЕЛЕНА. Предвидена е специална обиколка на фермата и дегустация на продукти от биволско мляко. Фермата на Йоткови, практикуващи ветеринарни лекари, съществува от 2005 година и е единствената по-голяма биволоферма в Разградско. Семейството отглежда 80 биволи (от които 40 дойни биволици) от породата Българска Мурра, животни от фермата са печелили награди за най-добър представител на породата. Годишното производство на сурово мляко на фермата е 70 тона.

Иновативната инсталация заработи в рамките на проекта „Енергийна ефективност и по-добро качество на млякото в българските ферми“, изпълняван от  БИОСЕЛЕНА, Тракийския университет – Стара Загора и най-голямата норвежка неправителствена организация Norges Vel. Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Норвежкия финансов механизъм „Иновации за зелена индустрия“.

Средната стойност на инсталацията се изчислява на около 20 хиляди лева. Ферми, стопанства, оранжерии и други малки бизнеси като ресторанти, къщи за гости, малки обекти за производство на храни могат да се насочат към използването на подобна инсталация по частен път или да кандидатстват за средства по мярката за енергийна ефективност по Програмата за развитие на селските райони 2014 – 2020.

Инсталацията бе отличена в Конкурса за иновации в рамките на Международната селскостопанска изложба „Агра 2015“ в Пловдив. Панел от инсталацията и материали са системата проекта бяха представени на серия изложения през тази година и предизвикаха голям интерес сред фермери и селскостопански производители за евентуално внедряване и на други места в страната. Открити дни през 2015 в другите две ферми, където инсталацията е внедрена – с. Добродан, Троянско и с. Момино село, Пловдивско, преминаха при голям интерес.

 

 

 

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg