EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

"Студентски град" катализира пазара на имоти

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

"Студентски град" катализира пазара на имоти

mail16:10 | 02.04.2012прегледи 790 коментарикоментари 0


Събитията в столичния Студентски град през последния месец оказаха сериозно влияние върху пазара на имоти в околните райони, отчита в анализа си за последния месец АДРЕС Недвижими имоти. Запитванията за покупка в съседните квартали Дианабад, Витоша, Дървеница и части от Младост са нараснали с 18% в сравнение с началото на годината. По-голямата част от клиентите се интересуват от едностайни апартаменти до 30 000 евро, сочат данните на компанията.
„Много от родителите на живеещите в Студентски град младежи решиха, че животът в този район не е подходящ за децата им”, коментира Калоян Богданов, маркетинг мениджъна компанията. „Затова те започнаха да търсят алтернативни варианти в околните квартали. Тъй като обикновено нуждите на тези купувачи са за едностайно жилище, търсенето е концентрирано основно в ниския ценови сегмент. Хората проявяват интерес към апартамент с една спалня и отделна кухня в сравнително спокоен район, като изисквания към вида строителство рядко се появяват”, допълни още Богданов.
По данни на агенцията сделките за едностайни жилища в околните на Студентски град квартали представляват около 29% от всички покупки на малки жилища в столицата през последния месец. Останалите 2/3 от сделките за едностайни жилища са се сключили в традиционно активните за този тип имоти големи жилищни комплекси като Люлин и Дружба.
Извън тази тенденция най-желани остават двустайните жилища, сделките за които представляват около половината от всички вече цяла година. Останалите 50% се разпределят между продадените през изтеклата 2011 г. едностайни (10%) и тристайни жилища (40%). Най-предпочитаният от купувачите квартал през миналата година е бил Надежда, следван от Люлин, Младост и Бели брези.


Родителите, решили да купят жилища в околни на Студентски град райони, са хора със заделени пари в брой, които са пазели без конкретна цел, сочи проучването на агенцията. Сега тези хора са решили, че моментът е подходящ за покупка на жилище, а събитията в студентския квартал са просто повод. Друга причина за активния пазар в тези райони е решението на някои „пораснали” студенти, които вече са създали семейства с деца, да заживеят в квартал, намиращ се в близост до мястото, което са обитавали с години. Някои по-заможни родители пък купуват жилища за децата си, които решават да заживеят със състуденти или приятели в близките до Студентски град квартали.
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg