EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Строители във Варна масово променят проекти заради кризата

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Строители във Варна масово променят проекти заради кризата

mail10:08 | 08.02.2010прегледи 1104 коментарикоментари 0


Масово заради кризата гледаме проекти за строителство, по които инвеститорите искат да се нанесат корекции. Това коментира пред в. Позвънете главният архитект на община Варна Петър Йорданов. Той заяви, че именно тази дейност съставлява голяма част от работата на ръководената от него общинска дирекция. По тях вече имало одобрено разрешение за строеж, но в новите икономически условия инвеститорите искали да променят с едно или друго проектите.
За изминалата година от община Варна са издадени общо 483 разрешения за строеж. Това е и общата бройка на новите проекти в града, за които е дадена зелена светлина, след като в края на миналата година кметът Кирил Йорданов отне правото на районните архитекти да разписват строителните книжа. Най-значителният дял се пада на жилищните сгради. Близо 60 на сто от всички одобрени проекти са в този сектор на строителството. След тях, с дял от около 25 на сто се нареждат одобрените проекти за преустройство, промяна на предназначението, надстрояване и пристрояване на вече съществуващи обекти. Едва 5 на сто от всички дадени разрешения за строеж през миналата година са за административни сгради, а 10% за търговски обекти, сочи статистиката на администрацията. За сравнение година по-рано общият дял на този тип сгради сред подписаните от главния архитект разрешения за строеж е бил 30 на сто.
В общината няма преписки, чието разглеждане да е отложено, заради новия Общ устройствен план на Варна, увери още арх. Йорданов. Той уточни, че още през 2007 г. има издадена заповед на кмета града, че няма да бъдат разглеждани инвестиционни намерения за територии, които се намират около основните пътни артерии на града. По този начин още тогава, преди да се подготви планът е гарантирано с по-голяма сигурност, че няма да има новопостроени сгради, които да пречат на разширението на транспортната мрежа.
Няма да бъдат издавани разрешения за строителство на база план извадки от новия Общ устройствен план, докато не мине заседанието на Националния експертен съвет, вероятно през лятото. На него се очаква да бъдат приети и отразени всички конструктивни забележки по проекта. Едва след това ще допускаме план извадки, уточни главният архитект. По този начин той парира твърденията на редица местни общественици, че в момента именно така се строи във Варна.



 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg