EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Стотици фалшиви сертификати, продедени в Германия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Стотици фалшиви сертификати, продедени в Германия

mail09:25 | 24.10.2021прегледи 804 коментарикоментари 0


Стотици фалшиви QR кодове за германския дигитален сертификат за ваксинация срещу КОВИД-19 се предполага, че са били създадени от служител в аптека в Мюнхен и от негов съучастник и са били продадени онлайн, съобщи ДПА.
Властите са претърсили аптеката в Мюнхен и няколко жилища в петък. Жена и още един заподозрян са били задържани, съобщиха в събота следователи от Баварското централно бюро за борба с измамите и корупцията в системата на здравеопазването (ZKG).
Твърди се, че фалшивите кодове са били пуснати в продажба в германоезичен онлайн форум за киберпрестъпления от средата на август. Напоследък цената, на която купувачите можели да си купят дигитален сертификат, без да са ваксинирани, е била 350 евро.
Смята се, че само през октомври фалшификаторите са издали повече от 500 сертификата.
По време на обиските властите са конфискували почти 100 хиляди евро в брой и в криптовалути. Един фалшив сертификат е открит в друга страна-членка на ЕС, но се смята, че вероятно много от сертификатите циркулират в Германия.
Не е възможно да се установят имената на купувачите, твърдят официални представители. Засега не е известно дали фалшивите сертификати могат да бъдат изтрити или анулирани по друг начин.
Твърди се, че фалшификаторите са използвали IT инфраструктурата на аптеката в Мюнхен. Самият фармацевт не е заподозрян за участие в схемата, казват следователите.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg