EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Стоките в супермаркета на бъдещето

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Стоките в супермаркета на бъдещето

mail09:20 | 08.02.2011прегледи 516 коментарикоментари 0


Стоките говорят в супермаркета на бъдещето, бутилката вино ви казва какво производство е и към какви храни е най-добре да се пие, количката за пазаруване ви отвежда до желания рафт, а касиерките стават излишни. Магазинът на бъдещето бе представен в предаване на тв канала RTL, съобщава в.Труд. Научната разработка е на Изследователския център за изкуствен интелект в Заарланд. Всъщност "умното" пазаруване започва още от ново поколение домашен хладилник. В компютърната му памет сте вкарали с какви продукти го зареждате, за да не останете примерно без мляко или сирене. На дисплей, монтиран на вратата, получавате информация кои продукти са на привършване и дори при кои предстои да изтече срокът на годност.
Количките за пазаруване в супермаркета също са компютризирани. Вкарвате в паметта какво искате да купите и количката поема към съответния рафт по реда на заявката ви. Пред стелажа за вино, каквото сте задали, посягате към бутилката и тя започва да говори: "Вие предпочетохте "Мерло", това е френско производство, реколта 2008 година и е най-добро при консумация на свинско или говеждо."
Подробна информация получавате и при всички останали стоки - качество, производител, съставки и срок на годност. За да не се смущават клиентите помежду си, информацията се подава със слушалки.
Искате ли да платите, се оказва, че няма каси. С компютризираната количка преминавате през скенер по подобие на тези по летищата. Сканиращо устройство за секунди вкарва в паметта на каса автомат всичките ви покупки и цените. Тогава плащате с банкова карта, може и чрез мобилния си телефон. Бариерата се вдига и напускате магазина. Очаква се до 5 години магазините на бъдещето да станат реалност в Германия. В момента пилотни проекти се тестват във веригата "Метро".


 


Тагове: магазин, стоки
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg