EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Стартира саниране на общински сгради

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Стартира саниране на общински сгради

mail11:55 | 01.05.2012прегледи 628 коментарикоментари 0


Даден бе старт на проект за повишаване на енергийната ефективност на общо 13 обществени сгради – 11 на територията на Козлодуй и 2 – в Нови хан. Проектът се финансира от Международен фонд "Козлодуй" и е на стойност 1.3 млн. евро. Той е много важен и е част от нашата стратегия за енергийна ефективност, подчерта икномическият министър Добрев. По думите му изпълнението на проекта ще промени облика на тези общини. След реконструкцията потреблението на енергия в сградите ще намалее до 70%, а община Козлодуй ще спестява от санирането около 100 000 лв. на година, заяви Добрев. В церемонията участваха заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Валентин Николов и изпълнителният директор на БЕХ Михаил Андонов.
Над 50 млн. евро още ще могат да бъдат инвестирани в проекти за енергийна ефективност на сгради чрез Международен фонд "Козлодуй", допълни министърът и припомни, че най-хубавата електроенергия е спестената. Новият прозорец е вече отворен. Парите ще отидат за мерки за енергийна ефективност за стотици сгради в над половината български общини. Добрев съобщи още, че вече са получени над 516 проекта за повече от 500 сгради и те ще бъдат оценени до месец. В неядрения прозорец имаме 120 млн. евро, които ще бъдат изразходвани за проекти за енергийна ефективност. Около половината от тях ще са за сгради, другите – за предприятия в енергетиката и в производството и преноса на електроенергия, а 10 млн. евро - за проекти по битовата газификация.
Програмата е иновативна дори за ЕС, защото ще финансира домакинствата с безвъзмездна помощ от 2 000 и 3 000 лв. за изграждане на домашни инсталации за отопление с газ.За целта България ще поиска одобрение от Асамблеята на донорите през юни и вероятно програмата ще започне реализация през втората половина на годината.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg