EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Старт на завод за светлини на „Мерцедес“ в Пловдив

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Старт на завод за светлини на „Мерцедес“ в Пловдив

mail07:00 | 30.06.2018прегледи 1471 коментарикоментари 0


„За мен е чест да присъствам на първа копка на високотехнологичен завод за светлини на марката „Мерцедес“, заяви министърът на икономиката Емил Караниколов по време на церемонията днес за полагане на основите и първа копка на „одело Фарба България“. Българският клон на турската „одело Фарба Лайтинг Груп“ започна изграждането на производствена база и прилежаща социална инфраструктура върху 23 000 кв.м в зона Куклен, част от Тракия икономическа зона /ТИЗ/.

„Новият завод е сериозен актив за страната ни, който ще събуди интереса на повече чуждестранни инвеститори“, подчерта министър Караниколов преди да връчи сертификат „Инвеститор „Клас А” на Ахмет Байрактар. Президентът на „одело Фарба Лайтинг Груп“ изтъкна, че „несъмнено подкрепата на екипа на Министерството на икономиката, особено на министър Караниколов, на Тракия икономическа зона, на общините Куклен и Пловдив, на Българската агенция за инвестиции е най-важният фактор за решението да инвестираме в България. Друг фактор е фактът, че в нашата фабрика в Бурса има повече от 400 български работници.

Днес инвестираме 37 млн. евро в новата производствена сграда край Пловдив. През 2023 г. очакваме тук да работят приблизително 400 служители. С тази инвестиция ние ще експортираме продукти в размер на 40 милиона евро годишно за световните производители на автомобили в Германия“, каза още Байрактар.

Той наблегна, че групата има значителна история с опита си от 1935 г. насам с технологиите, които притежава и създадената удовлетвореност на клиентите. Това се е засилило със сливането на турската „Farba“ и немската „odelo“ през 2011 г. Групата има предприятия за автомобилно осветление в Китай, Германия, Словения и Турция и произвежда за световни марки като Audi, BMW, Ford, Mercedes-Benz, Renault, Toyota and VW Group. Г-н Байрактар съобщи още, че създават офис за научноизследователска и развойна дейност в София, където ще работят 40 инженери. 

„И в Пловдив имаме качествени специалисти за R & D офис, помислите за това“, обърна се инж. Иван Тотев към г-н Байрактар. Кметът на Пловдив наблегна на факта, че в региона има заводи за различни авточасти, и е време производител на автомобили да стъпи тук. „Инвестицията на „одело Фарба България“ е дългосрочна и мащабна и благодарение на такива инвестиции в скоро време ще се слеят Пловдив и Асеновград“, прогнозира инж. Тотев.

„Високотехнологични компании с грижа за околната среда и запазване на ресурсите, и добър подход към работниците са добре дошли при нас“, приветства г-н Байрактар кметът на Куклен Мария Белчева. 

Стамен Янев припомни, че година и половина е работено усилено за тази първа копка на завода за осветителни тела за премиум марките автомобили. Според изпълнителния директор на Българската агенция за инвестиции това е визуализиране на дефиницията – лидерството е равно на иновации плюс инвестиции. „По този начин България ще бъде лидер не само в района, но и в Европа“, смята Янев.

„одело Фарба България“ е 182-та компания в Тракия икономическа зона, дано да има същия успех и многократно да се разширява, както правят и останалите“, пожела инж. Пламен Панчев, основател на най-мащабната и устойчиво развиваща се индустриална зона в България и Югоизточна Европа.

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg