EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Старите лифтове чакат Столична община

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Старите лифтове чакат Столична община

mail15:30 | 13.11.2012прегледи 509 коментарикоментари 1


Организацията "За да остане природа в България" не е съгласна с твърдението на представители на правителството от последните дни, че заради протестите на Орлов мост през лятото, „милион и половина“ софиянци няма да има къде да карат ски тази зима на Витоша. Еко организацията припомня, че с приетите промени в Закона за горите в чл. 54, ал.1, т. 6* се позволява подмяната на старите лифтове и влекове в Природен парк Витоша с нови от частен собственик, въпреки че те са построени върху държавни поземлени имоти.

Липсата на инициатива от страна на "Витоша ски" - собственик на повечето съоръжения в района на „Алеко“ на Витоша - показва, че вероятно фирмата няма интерес да подмени съоръженията. Същото впрочем беше потвърдено и от министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов, допълват зелените.

Коалицията "За да остане природа в България" подкрепя скиорите и сноубордистите, които настояват Столична община незабавно да предприеме необходимото, за да се изпълнят приватизационните договори и лифтовете и влековете в Природен парк Витоша да бъдат подменени с нови.

Още на 10 юли 2012 г., експерти от коалиция „За да остане природа в България" бяха поканени на среща в Министерство на физическото възпитание и спорта. Тя беше по повод липсата на поддръжка на държавния влек „Заека“ на Витоша, даден под наем на Българска федерация по ски. Същият е в окаяно състояние като следствие от неразумен договор за наем, по който държавата не е осъществявала никакъв контрол. Въпреки всичко това и поетите обещания обществото все още очаква реални действия от министерството, за да се гарантира достъпна и конкурентна услуга в ски център „Алеко“. Въпреки многократно изявените ангажименти към спорта от най-високо държавно ниво осъществяването им остава далечна химера.

Междувременно с окончателно решение на Върховния административен съд отпреди седмица Министерството на спорта беше задължено да предостави обществена информация за договорите си с Българска федерация по ски. С тази информация се очаква обществото да научи как се изразходват държавните средства за дейностите на федерацията, включително на Витоша, и как министерството следи за изпълнението им.

В началото на годината държавната агенция за финансов контрол установи, че управата на ски федерацията е изразходвала част от средствата по програмата "Научи се да караш ски" неправомерно, сключвайки договори със свързани лица.

------------------
* Закон за горите чл. 54, ал.1, т. 6 - "Право на строеж върху поземлени имоти в горски територии без промяна на предназначението на територията се учредява за изграждане на станции и стълбове на съществуващи лифтове и влекове, които са търпими строежи по Закона за устройство на територията, включително за нуждите на основен ремонт, реконструкция, подмяна и/или модернизация - за срок до 20 години."


 


Тагове: лифтове, Витоша
 
Коментари
 
Драгомира - 12-11-2012 г. 15:08:09

Те, Зелените Балкани най-добре да замълчат и да се скрият някъде начело с Тома Белев – човек, прибрал милиони от екологични далаверки по времето на СДС. Или не му стигат парите на този човек... Хората, които прочетат закона за горите ще осъзнаят, че НЯМА НАЧИН лифтовете да се подменят според сега действащата нормативна уредба. В Плана за управление на Витоша, от една страна, се препоръчва подмяната на лифтовете, а от друга се изисква да не се нарушава тревното покритие - две противоречия, които не дават възможност на инвеститора, който и да е той да да подмени лифтовете. Законът за горите не съдържа нито една точка, която да обяснява как да се осъществи подмяната на съоръженията – а подмяната на лифтовете по същество е дейност, която според нормативната уредба се нарича строителство. Та! Зелените Балкани най-накрая трябва да замълчат, защото това, което правят може да не е незаконно, но със сигурност е неморално. Радвам се, че тази година поне ще профилактират лифтовете. Това е една крачка към подобряване с

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg