EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Старите гори на България +видео

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Старите гори на България +видео

mail09:10 | 05.02.2021прегледи 1109 коментарикоментари 0


През 2020 г. инициатива за опазването на старите гори в България спечели голямата награда на публиката в конкурса за отличията „Натура 2000“, организиран от Европейската комисия. Наградата е признание за добре свършената работа от страна на природозащитните организации и на Министерство на земеделието и храните и Изпълнителна агенция по горите от страна на държавата.

Инициативата за старите гори в България не е пряко финансирана от европейския бюджет, но е отличен пример за обединяване на усилията от страна на държавния и неправителствения сектор в името на една обща цел – природата. Приемайки природата като свой приоритет, Европейският парламент гарантира, че 30% от бюджетната рамка на ЕС до 2027 г. ще подкрепят климата и биологичното разнообразие.

В началото на 2021 г. се очаква ЕК да представи стратегия за горите, въвеждаща правно обвързващи цели за възстановяване на природата, което ще осигури по-строга защита на горите. По този повод ЕП настоя ЕК да насърчи устойчивото управление на горските територии в ЕС.

Горите са ценни от социална, икономическа и екологична гледна точка. Очаква се нуждите, свързани с биологичното разнообразие, да доведат до създаването на до 500 000 работни места. И в момента мрежата „Натура 2000“ подкрепя 104 000 преки работни места и още 70 000 непреки работни места в дейности по управление и опазване в защитените зони, а 3,1 милиона души от работещите в туристическия сектор в Европа са свързани със защитени зони като „Натура 2000“.

Дългосрочният бюджет на ЕС

Дългосрочният бюджет на ЕС, или многогодишната финансова рамка, определя таван на средствата, които ЕС може да инвестира за дълъг период от време в различни области. Последните дългосрочни рамки са за период от седем години.

Една от причините ЕС да има дългосрочен бюджет (наред с годишните бюджети) е осигуряването на предвидимост и ефективност на програмите, които ЕС възнамерява да финансира. За разлика от националните бюджети бюджетът на ЕС е в голяма степен инвестиционен бюджет – акцентът е върху ключови области, където съвместната работа на европейско ниво може да засили икономическия растеж и конкурентоспособността или да покаже реална солидарност в подкрепа на най-силно засегнатите от кризи като тази с COVID-19.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg