EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Станция за водород заработи в Гърция

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Станция за водород заработи в Гърция

mail13:35 | 23.05.2022прегледи 1109 коментарикоментари 0


Станция за съхранение на водород заработи в Гърция, съобщава електронното издание на гръцкия вестник „Катимерини“ пише БТА. Иновативната технология използва слънчевата енергия и питейна вода и ще може да зарежда малки превозни средства, движещи се на „горивото на бъдещето“ – водород.

90 на сто от проекта е гръцка разработка и вече има интерес от страна на чужбина. Технологията позволява намаляване на зависимостта от изкопаеми горива, посочва изданието.

Станцията е разположена в района на Атина. Представлява контейнер, на покрива на който е монтиран фотоволтаичен панел с мощност 22 киловата, свързан с питейна вода. С електроенергията, която се произвежда от фотоволтаика, се осъществява процеса електролиза на водата, при който съставните молекули на водата се разпадат на водород и кислород. Кислородът се изпуска свободно в атмосферата, а водородът се съхранява при налягане от 16 бара. После чрез специална технология водородът може да бъде използван за зареждане на водородни велосипеди. Зареждането трае между две и три минути, след което може да се измине разстояние от 145 километра.

Иноватовната технология позволява постигането на нулево замърсяване и шум, което я отличава от други начини за съхранение на водород.

Станцията може да съхранява 120 кубични метра водород. На следващ етап от проекта ще могат да се зареждат скутери, които се задвижват с водород, както и голф колички.

Планира се разширяване на възможностите на станцията за съхранение на водород, което ще позволи зареждането на по-големи превозни средства като камиони, автобуси и сметоизвозващи коли.

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg