EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Стабилността – най-важна за инвестициите в Европа

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Стабилността – най-важна за инвестициите в Европа

mail17:20 | 20.12.2010прегледи 1024 коментарикоментари 0


Мариета Иванова

Интервю с Джон Мистакидис, управляващ съдружник на Ernst & Young в България

Г-н Мистакидис, как се промени бизнесът след кризата в Европа? И как тази промяна ще се отрази върху чуждестранните инвестиции в региона на Централна и Източна Европа?
Ключовият фактор за привличане на чуждестранни инвестиции в бъдеще, които ще последват събитията около европейската дългова криза, ще бъде стабилността. Под стабилност имам предвид - политическа, икономическа и данъчна. Това ще бъдат факторите, които ще водят бизнес интересите при чуждестранните инвестиции. България има добри позиции по отношение на тези показатели. Правителството очаква 3.6 % ръст на БВП през 2011 г. Дори това да е сравнително оптимистичен вариант, ще се наблюдава ръст - в икономиката на страната, и в региона като цяло. Разбира се, ръстът, който очакваме през следващите години, няма да бъде нито толкова висок, нито толкова бърз, както в миналото, но определено ще сме свидетели на крехък ръст на икономиката.
Наистина през последните две години се наблюдава спад на инвестиционната активност в България. Но това е обща тенденция в резултат на рецесията, която се наблюдава и в много други държави. В същото време, данните от едно от последните ни проучвания в световен мащаб сочат, че регионът на Централна и Източна Европа остава ( и след кризата) най- привлекателната инвеститорска дестинация за компаниите от Западна Европа и Близкия Изток. Това означава, че за първи път страните от Близкия Изток включват Централна и Източна Европа в инвестиционните си планове.
От друга страна, в последно време чуждестранните резерви на Китай надвишиха $ 2.6 трлн. Неизбежно в един момент Китай ще се обърне към други държави, където да инвестира този огромен актив от акумулирани пари. Китай и китайският бизнес е отворен към останалия свят, като е много вероятно да инвестира част от тези средства в Източна Европа, а защо не и в България. Българското правителство също работи в посока на привличане на инвестиции от Китай.
Подкрепата на малкия и среден бизнес също е начин за поддържане на привлекателността на Европа за чуждестранните инвеститори.
Кои ще бъдат ключовите сектори за икономиката на България в бъдеще?
Мисля, че енергийният сектор ще бъде един от ключовите сектори за икономиката на страната. Добрата позицията на България сред няколко енергийни маршрута играе важна роля за това. Изглежда няколко големи проекта от национално значение напредват в посока на изпълнението им. Това ще привлече реални инвестиции в страната.
Секторите на строителството и недвижимите имоти, които бяха на предна линия при развитието през последните години на бърз ръст, пострадаха най- много от затягането на бюджетите на инвеститорите. Ще бъде наистина интересно да се проследи какво ще е развитието на тези сектори в бъдеще.
Какво смятате за телекомуникационния сектор? Бяхме свидетели на няколко големи сделки по придобивания в сектора.
Бъдещето на телекомуникационните компании ще бъде обвързано с успешното предлагане на пакетни услуги - телефон, телевизия и интернет. Наблюдаваме това и в други държави. Точно това се случва и на българския пазар.
Популярен ли е бизнесът на сливания и придобивания в България? Особено сега, когато много компании срещат трудности с финансирането.
Процесите на сливане и придобиване имат две страни. От една страна, имаме партньори в големи международни групи, които в резултат на преструктуриране на корпоративно ниво могат да бъдат изключени. И тъй като българските партньори обикновено са малки в сравнение с консолидираното ниво и не участват при формирането на централния бизнес, са сред първите, които биват изключвани. От друга страна, в последно време ние не наблюдаваме особена активност сред местните компании в тази посока. Въпреки това като възможен ефект от рецесията е вероятно обединение на български компании в рамките на един сегмент, особено в случаите, когато са налице повече от 2-3 големи играча в конкретната индустрия.
Как ситуацията в Гърция се отразява върху бизнес средата в България, като се има предвид сериозното представителство на гръцките банки в страната?
Вече стана ясно, че ситуацията в Гърция няма да се отрази негативно върху България, тъй като проблемът не е в банките, както е при някои други държави, а в публичните финанси. Както наскоро се изрази един гръцки банкер, и аз съм напълно съгласен, изглежда гръцките банки са тежко въоръжени срещу неблагоприятни условия и това беше доказано след като две водещи гръцки банки получиха финансиране от пазарите при много изгодни условия. Това е показател за успех, особено при настоящите обстоятелства.
Убеден съм, че независимо от това, че гръцките банки контролират една трета от банковия пазар в България, проблемите около държавния дълг на Гърция няма да имат пряк негативен ефект върху българския банков сектор. Изглежда гръцките банки не са част от проблема на страната, но, да се надяваме, ще подпомогнат неговото разрешаване.
Бих казал точно обратното. Тъй като корпоративна данъчна тежест постоянно нараства в Гърция, разбирам, че има реален интерес от страна на гръцки бизнесмени, които да преместят бизнеса си в България. Това, което ги привлича са по-добрите данъчни условия и икономическата стабилност.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4159