EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Ст. Загора с 34% повече туристи

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Ст. Загора с 34% повече туристи

mail18:15 | 21.02.2024прегледи 726 коментарикоментари 0


Стара Загора регистрира засилен ръст на туристите на областно, общинско и местно ниво. Това заяви по време на дискусия на тема "Туристическите райони - обединение за развитие на комплексен туристически продукт и ефективен регионален маркетинг", организирана от община Стара Загора и вестник "Стандарт" съветникът на министъра на туризма проф. Мариела Модева. Тя подчерта, че общият брой на туристите през изминалата година в областта е бил 250 000. Това означава ръст от близо 34 процента в сравнение с 2022 година. 

"Можем да кажем, че 2023 година беше годината на пълното възстановяване след ковид пандемията. И през 2024 г. очакваме да надхвърлим ръста от 2019 г., която считаме за най-добрата преди пандемията. Основните пазари, освен вътрешния пазар, който е лидер, са Румъния, Турция, Германия, Франция и Гърция“, каза още тя.

Проф. Модева припомни, че на базата на Националната стратегия за устойчиво развитие на туризма с хоризонт 2030 година са дефинирани девет туристически района, заложени в Закона за туризма. На базата на два проекта са изградени организации за управление на туристическите райони, които са много специфични. "Създадени са стратегии, девет имиджови клипа, обучени са екипите и разбира се създадени бяха лого и слоган на всеки район", поясни проф. Модева. и допълни, че "Тракийският район и Долината на розите са с възходяща тенденция за посещение на туристи. Стратегическата цел на Министерство на туризма е да утвърждава България като целогодишна дестинация", заяви тя.

"Стара Загора е град на 8000 години с културно, историческо и образователно наследство", каза в приветствие към присъстващите заместник-кметът на община Стара Загора Надежда Чакърова. Тя припомни, че жилища от Неолита са открити именно в Стара Загора, която е известна и като като град на поетите, липите, правите улици. "Ние сме длъжни, пазейки следите и паметта за историята на Стара Загора, да я предадем на поколенията“, каза още Чакърова. 

Форумът е част от кампанията "Да! На българската икономика".  

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg