EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Срещу 50 млрд.евро Гърция напуска

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Срещу 50 млрд.евро Гърция напуска

mail17:38 | 23.05.2012прегледи 755 коментарикоментари 0


Ако Гърция реши да напусне еврозоната, ЕС и МВФ могат да й предоставят бонус  в размер на 50 млрд. евро, за да улеснят нейното излизане,  съобщават гръцките медии, като се позавават на Ройтерс. Намерението за такъв бонус на Гърция било отразено в  документ, за който било постигнато споразумение между страните  членки на еврозоната в понеделник по време на телеконферентна  връзка на работната група на Еврогрупата, твърди агенцията. Страните членки на еврозоната са се споразумели на тайно съвещание всяка от тях да подготви план за неразпространение на кризата, ако Гърция реши в крайна сметка да напусне общия валутен съюз. Разкритието прави агенция Ройтерс, като се позовава на високопоставени представители на еврозоната. Споразумението е било постигнато на състояла се в понеделник едночасова телеконферентна връзка на Работната група на Еврогрупата (EWG). Ройтерс твърди още, че разполага с меморандум, изготвен от представител на държава членка със съдържащи се в него подробности, които трябва да обсъдят страните от еврозоната, в случай че Гърция излезе от валутния съюз. Работната група на Еврогрупата се състои от представители, които подготвят срещите на финансовите министри от еврозоната и образуват управителния съвет на временния спасителен Европейският фонд за финансова стабилност (ЕФФС). В него влизат предимно заместник-финансови министри и високопоставени представители на финансовите министерства, уточни Ройтерс.
Работната група на Еврогрупата е постигнала споразумение, според което всяка страна от еврозоната трябва да подготви индивидуално резервен план за евентуалните последици от излизането на Гърция от еврозоната, посочи официален представител от еврозоната, запознат с дискусиите. Нищо не е подготвено досега на равнище еврозона, поради опасения да не изтече информация. Гръцките избори, които ще са вторите в рамките на два месеца, до голяма степен се възприемат като референдум за това дали задлъжнялата страна да остане в еврозоната и да осъществи болезнени реформи и икономии или да напусне и да си опита късмета със собствена валута. Документът, който е бил видян от Ройтерс, определя загубите на всяка страна от еврозоната, в случай че Гърция излезе от еврозоната. Ако това се случи, трябва да се търси "приятелски развод".
Посочва се, че ако Гърция напусне, ЕС и Международният валутен фонд могат да й дадат до 50 милиарда евро, за да й помогнат. В документа се отбелязва, че Атина ще понесе големи разходи, ако реши да се откаже от общата валута, а останалите страни от еврозоната ще имат по-ограничени разходи. Според документа верижната реакция, която може да засегне другите страни от еврозоната, следени внимателно от пазарите, сега е подценена. "Пазарите определено няма да имат доверие в еврото," се посочва още в документа. /БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg