EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Срещу 1 лев разполагаме с 1.5 евро

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Срещу 1 лев разполагаме с 1.5 евро

mail08:15 | 01.05.2020прегледи 12534 коментарикоментари 0


Суаповата линия с ЕЦБ е валутно споразумение, което ни позволява да получим ликвидност без да намаляваме валутните резерви. Това заяви в тв интервю управителят на БНБ Димитър Радев. Той подчерта, че резервът ни е на исторически високо равнище - 54 млрд.лв. и няма необходимост от евро в този момент, затова не възнамеряваме в момента да теглим суми.
По повод приемането ни в еврозоната, Радев потвърди, че сме готови за това и че очаква развитие в рамките на три месеца. „ Говорим за политически акт, имаме и кризата с пандемията, поради което и нашите и европейските институции са заети с решения в тази посока. Става дума за един сложен бюрократичен процес“, добави той.
„Изключено е левът да се обезцени до влизането ни в чакалнята. На практика срещу всеки лев разполагаме с едно и половина евро“, категоричен бе Димитър Радев. Добре е размерът на помощта за хората и за бизнеса да се увеличи, това трябва да става бързо, но не панически, препоръча той на кабинета, като направи уточнение, че БНБ не участва в този процес, но го следи внимателно и смята, че правителството и реагира адекватно.
Очаквам правителството да излезе на международните пазари. Ние сме в добра позиция, който има нужда от заеми ги получава , прогнозира той.

-----------

б.р. / България държи 18 милиарда евро натрупани и съхранени като покритие на валутния борд. В момента, в който страната влезе в еврозоната, това обезпечение на еврото ще се освободи. "Каквото и да си мислят някои хора - тук или на Запад, че някой просто ей така ще си прибере тези 18 милиарда, няма да го допуснем.", коментира финансистът Емил Хърсев. -"Тези пари са на българската държава. Тях ние можем да използваме за управление на външния дълг. Тоест плащаме си външния дълг с тези пари, взети назаем навремето. Тези заеми са върнати. 18 милиарда евро - седим, мътим ги на полога, а в същото време страната има външен дълг. Ако тези 18 милиарда евро нетни се освободят (ще се освободят много повече в интерес на истината, но част от тях ще остане като резерв на емисионно управление), получаваме един огромен за размерите на нашата икономика финансов ресурс, който може да бъде използван за погасяване на външния дълг. И ако това стане, ще се окаже, че България няма никакъв външен дълг. Напротив, тя е нетен инвеститор в чуждестранни ценни книжа."

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg