EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Срещата ЕС - Китай днес

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Срещата ЕС - Китай днес

mail15:00 | 20.09.2012прегледи 335 коментарикоментари 0


И Китай, и Европейският съюз са против търговския протекционизъм, заяви днес след среща с европейски лидери китайският премиер Вън Цзябао, цитиран от Ройтерс. "И двете (страни, т.е. Китай и ЕС) следваме свободна и отворена икономическа и търговска политика, отричаме търговския протекционизъм и работим за напредъка на икономическата глобализация", каза Вън на бизнес конференция, организирана като част от срещата на върха ЕС-Китай в Брюксел.
Той също така изрази вяра, че Европа е способна да преодолее дълговата си криза, и обяви, че Китай продължава да инвестира в европейски държавни облигации. "Европа е на прав път в борбата с дълговия проблем и сега от решаващо значение е да приложи изцяло всичките политически мерки", допълни Вън Цзябао.
По-рано днес той се срещна с председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу и с президента на ЕС Херман ван Ромпой. Лидерите заседаваха на фона на ескалиращи търговски спорове
между Китай и ЕС, отбелязва Ройтерс.

ЕС е основна дестинация за китайския износ и втори вносител в Китай след Япония. Китай е и вторият търговски партньор на ЕС след САЩ. Търговията между ЕС и Китай, най-големият пазар в света с 500 милиона души население, е нараснала до 428 млрд. евро през 2011 г., като обемът й се е удвоил спрямо 2003 г. Китайските компания все по-интензивно инвестират в Европа, а китайското правителство е един от големите купувачи на дълг от правителствата от еврозоната. Китайските валутни резерви са най-големите в света и възлизат на $3,24 трлн., като според икономисти една четвърт от тях са в деноминирани в евро активи. Тази година обаче китайският износ за ЕС се е свил с 4,9% в периода януари-август, а вносът от ЕС е нараснал с 3,1%, по данни на китайските митници. В същото време се разрастват търговските спорове между двете страни, отбелязва Reuters. Европейската комисия наскоро обвини Китай, че продава слънчеви панели под себестойността им на европейския пазар. Пекин не обвързва купуването на европейски държавни облигации с търговските спорове, но двата проблема засягат двустранните отношения и не могат да бъдат разделени, изтъква икономистът Чжан Юнцзюн, припомня.

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg