EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Среща Костов-Борисов за бюджета

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Среща Костов-Борисов за бюджета

mail22:43 | 08.06.2010прегледи 1053 коментарикоментари 0


Съпредседателите на Синята коалиция Иван Костов и Мартин Димитров се срещнаха с премиера Бойко Борисов в Министерски съвет по повод актуализацията на бюджет 2010 г., предаде Агенция “Фокус”. Срещата е била по покана на премиера и двамата вицепремиери Симеон Дянков и Цветан Цветанов и председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова. На излизане от Министерски съвет съпредседателят на Синята коалиция Иван Костов обясни, че от тяхна страна са поставени редица въпроси и условия. В края на седмицата ще има среща между Мартин Димитров и Симеон Дянков, а в началото на следващата предстои повторна среща с премиера. „Тогава ще получим и отговорите на нашите въпроси”, обясни Костов.
Много се радвам, че тази среща се осъществи, на нея получихме уверение, че от Синята коалиция ще ни подкрепят при приемането на закона за изменение и допълнение на закона за държавния бюджет, каза за агенцията председателят на комисията по бюджет и финанси в Народното събрание Менда Стоянова по повод на срещата между двамата съпредседатели на Синята коалиция Иван Костов и Мартин Димитров при премиера Бойко Борисов.
По думите на Стоянова голяма част от вижданията на Синята коалиция за това какво трябва да се случи съществуват в проекта на закона за актуализацията на бюджета за тази година.
„Те категорично казаха, че подкрепят запазването на данъчното облагане, това, че има съкращение на разходите, подкрепят създадения резерв за структурни реформи, който е едно ново перо в бюджета. Така че разговорът беше много конструктивен. Те поставиха въпроса за ускоряване на административната реформа и мисля, че по този въпрос ние нямаме различния. В момента има съвет за административна реформа и той работи точно в тази посока, за която и те настояваха – да се направи подробен преглед на всяка една дейност и услуга, която се предлага от министерствата и ведомствата, да се оцени нейната ефективност и необходимост и да се вземе решение кои от тях могат да бъдат извадени от публичните услуги и да бъдат аутсорсвани или дори да се откажем от някои от тях, ако не са достатъчно ефективни. Всичко това е за оптимизиране на администрацията”, каза депутатът. В тази посока се работи, макар че „нещата стават малко бавно”, допълни тя.
По отношение на дефицита за 2011 г. Стоянова обясни, че е твърде рано да бъдат коментирани макропоказателите в динамичната икономическа ситуация, включително и случващото се в Гърция и Румъния. „Много е трудно още от сега да се правят стабилни прогнози за макрорамката за 2011 г. Разбира се, всеки иска да има балансиран бюджет или поне контролиран дефицит, но трябва да се направят много сериозни разчети дали това въобще е постижима цел”, каза Менда Стоянова.
Миналата седмица в Брюксел се е провела среща между Европейската комисия с комисиите по бюджет на страните-членки. На нея за първи път се е изразила подкрепа да започнат предварителни съгласувателни изслушвания на макропоказателите за следващите бюджети на страните-членки, така че да се оформи една обща бюджетна политика за еврозоната и за Европейския съюз.
„В тази връзка ние имаме определени ангажименти и това е положително както за нашия бюджет, така и за координиране на основните параметри по бюджетите на всички членки”, каза Менда Стоянова и допълни, че това е една стъпка в правилата посока.
На въпрос защо се случва бавно административната реформа, депутатът обясни, че тя е трябвало да бъде направена много отдавна. „Всяка година се говори за намаляване на разрешителните и лицензионни режими – ето това е едно много сериозно перо в административната реформа. От една страна това означава облекчаване на бизнеса, но от друга страна това означава непредоставяне на една услуга по лицензиране, по водене на регистри, по издаване на удостоверения, по контрол и т.н., и съответно това са и разходи – хора, администрация, компютри сгради. Ето това е една цяла дейност, за която се говори години наред и се правени хиляди пъти опити да бъдат съкратени тези лицензионни и разрешителни режими и в крайна сметка това не се случва”, каза тя. По думите й самата администрация е устроена така, че тя да се възпроизвежда и е много трудно да реже от собствената си дейност. Затова външната експертиза би била много полезна, допълни още Менда Стоянова.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4189