EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Среща ЕС-Русия-Украйна на 6 септември

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Среща ЕС-Русия-Украйна на 6 септември

mail17:10 | 01.09.2014прегледи 828 коментарикоментари 0


Министерска тристранна среща за газа между Русия, Украйна и ЕС "трябва да се състои на 6 септември в Брюксел". Това съобщи днес европейски дипломатически източник, цитиран от ИТАР-ТАСС.
"Принципна договореност за възобновяване на преговорите е постигната. Среща трябва да се състои в Брюксел на 6 септември", подчерта той. Ще се обсъжда графикът на погасяване на украинския дълг за вече доставения руски газ и компромисен вариант за цената на синьото гориво за срок от 12 месеца.
Съществуващото компромисно предложение предвижда да бъде  започнато поетапно погасяване на задълженията на Нафтогаз  Украйна за руския газ по ясен график. Освен това е възможно да
бъде установена ценова ножица за газа, който през зимния период  да струва около 385 долара за 1000 кубични метра, а през летния  - 325 долара, е съобщил събеседникът на агенцията. Той е
подчертал, че украинската страната настоява за определяне на  ясни цени, без да споменава за отстъпки.
По-рано днес руският министър на енергетиката Александър  Новак обяви, че Русия и Украйна са готови да проведат тристранна среща по газовите въпроси на 6 септември и очакват отговор от  Европейската комисия.
"Има 80 процента вероятност срещата да се проведе на 6  септември", каза той. "Ние с (украинския министър на енергетиката Юрий) Продан сме готови, чакаме отговор от Европейската комисия", посочи Новак.  Според министъра Русия е готова да проведе срещата на всяко  място, включително и в Москва.
Първата поредица от тристранни преговори по газа между  Русия, Украйна е ЕС бе от 2 май до 16 юни и приключи  безрезултатно, припомня ИТАР-ТАСС.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg