EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Средствата от ЕС – усвоени по план

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Средствата от ЕС – усвоени по план

mail14:30 | 28.04.2011прегледи 902 коментарикоментари 0


Към края на април огромната част от предвидените мерки в Плана за действие за ускоряване на усвояването на евросредствата са изпълнени, отчете министърът по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев днес пред журналисти. Той посочи, че е подготвено писмо-отговор от министър-председателя до председателя на ЕК Жозе Барозу, в което той ще го информира за предприетите от правителството стъпки. По думите на Дончев няколко неща остават текущи и по тях се работи - в ход е учредяване на специалното предприятие, което ще работи в пътния сектор и чиято първа отговорност ще бъде автомагистрала "Струма". За целта са необходими промени в закона за пътищата, които се очаква да бъдат гледани в рамките на месец май, добави министърът.
Предстоящи проекти
В ход на подготовка е и проектът за т. нар. мобилни групи от консултанти, които ще подпомагат общините по изпълнението на проектите. По отношение на сътрудничеството с международните финансови институции се чака финалното решение на ЕК за начина, по който се сключват договори, механизмът, процедурата с европейските институции. По промените в Закона за обществените поръчки министърът отбеляза, че положителна роля ще изиграе създаването на
централен орган за предварителен контрол за процедурите с европейско финансиране. Това ще бъде Агенцията по обществени поръчки, която ще прави предварителен контрол върху законността на обявлението и на съответствието между документацията и проведената поръчка. В един от коментираните сектори в писмото на Барозу до премиера - сектор "Води", са учредени 24 от предвидените 28 водни асоциации, отчете министърът. В ход е учредяването на останалите четири. Почти приключва процедурата по предоставянето на типов договор за уреждане на отношенията между водните асоциации и операторите. В ход са процедурите за изготвяне на регионалните планове за водоснабдяване и канализация, които ще са в основата на бъдещото стратегическо инвестиционно проектиране в сектора. В МРРБ е създаден специален екип за решаването на въпросите във водния сектор, припомни министър Дончев.
ОП „Околна среда”
По отношение на Оперативна програма "Околна среда" се отчита напредък. В края на март в режим на изпълнение са 142 проекта, общата договорена сума по приоритетна ос 1 е над 487 млн. евро, девет инфраструктурни проекта са пуснати в експлоатация. В пътния сектор и по-конкретно при жп проектите с техническата помощ на ДЖАСПЪРС са подадени за одобрение в ЕК три големи проекта - Фаза 2 на "Първомай - Свиленград" от проекта "Пловдив -Свиленград", рехабилитация на жп инфраструктурата по линията Пловдив - Бургас и разширението на софийското метро. Очаква се НКЖИ през следващите дни да представи апликационната форма за модернизацията на жп участъка "Септември - Пловдив". В сектор "Околна среда" отчетът сочи пет регионални депа за твърди битови отпадъци, 200 км. канализационна мрежа, 338 км водопроводна мрежа, пуснати в експлоатация 14 пречиствателни станции за отпадни води. Очаква се в рамките на тази година да бъдат завършени още три обекта. Поискано е удължаване с една година на крайните срокове усвояване на средствата за водните цикли на София, Сливен, Кюстендил, Варна, Смолян, Русе, Шумен. Поискано е удължение и на проекта Дунав мост 2.
ОП „Транспорт” и пътния сектор
В средата на годината се очаква приоритетна ос 1 на Оперативна програма "Транспорт" да бъде договорена на 100 процента, ако се проведат успешно всички започнали процедури. По отношение на пътния сектор се очаква до края на годината да се подадат апликационни форми за четири проекта – строителството на част от АМ "Марица", АМ "Струма", връзката на АМ "Хемус" със Софийски околовръстен път и пътя Кърджали-Подкова. Сега средният темп на плащанията по всички оперативни програми е 11, 4 на сто или 1,7 млрд. лв. Договорените средства са 45,5 на сто, което е 7,1 млрд. лв. Две оперативни програми са договорили над 50 на сто от ресурса си - "Транстпорт" и "Регионално развитие" /53,4 на сто темп на договаряне/. Две програми са с разплатени над 20 на сто от средствата - "Конкурентоспособност" - 20,3 и "Административен капацитет" – 25 на сто.
Очаква се до края на годината плащанията средно да достигнат 20 на сто, което е около 3 млрд. лв., коментира министър Дончев. По програма ИСПА продължава изпълнението на важни проекти. До края на март т.г. са усвоени 71 на сто от договорените средства по програмата. Завършени са 205 км рехабилитирани пътища първи клас, 58 км автомагистрали , включително АМ "Люлин", терминал 2 на летище София. До края на тази година ще бъдат реконструирани 70 км жп линии и 7 жп гари. Текат интензивни действия за подготовката на следващия програмен период, отбеляза Дончев. Планира се съществена реформа в промяна на броя управляващи органи и създаването на Национална агенция за развитие. През втората половина от годината ще се иска общините да посочат и остойностят проектите, които са важни за тях и които ще изпълняват до 2014 година. Това ще бъде ревизирано неколкократно, но трябва да имаме яснота особено в сферата на инфраструктурата какви са приоритетните проекти, коментира министърът. През май ще стартира възможността за подаване на документи по електронен път, отбеляза Дончев. Това ще доведе до увеличаване на скоростта, намаляване на разходите, увеличаване на отчетността и на публичността, смята министърът.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1014