EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Споразумението за „Набуко” подписано!

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Споразумението за „Набуко” подписано!

mail17:30 | 08.06.2011прегледи 824 коментарикоментари 0


Споразумението за подкрепа на проекта за газопровод Набуко беше подписано днес в турския град Кайсери, предаде турската частна телевизия НТВ. Документът, който е определян като един от най-ключовите етапи в реализацията на проекта, бе подписан от националните компании, участващи в изпълнението на проекта за газопровода, и съответните министерства на петте страни, през които ще преминава транзитът на природен газ - Австрия, България, Унгария, Румъния и Турция. Едновременно започна работа и консорциумът Набуко, който ще се занимава с подготовката на следващия етап в реализацията на проекта - непосредственото изграждане на газопровода, планирано за 2013 г.
От срана на България подписа положи министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. Подписи под документа сложиха управляващият директор на инвестиционната компания "Набуко газ пайплайн интернешънъл" Райнхард Мичек и представители на правителствата на всяка от транзитните държави (Австрия, България, Унгария, Румъния и Турция). Споразуменията представляват двустранни договори между компаниите-акционери в проекта и правителствата на всяка от транзитните държави.
"С това ние днес казваме "да, проектът Набуко ще се случи", заяви при подписването на документа министър Трайков. Той изтъкна ползите от новия газопровод за енергийната сигурност и диверсификацията на енергийните доставки в Европа. "Проектът ще осигури сигурност на доставките за потребителите, надежден пазар за страните, които са източници на природния газ, както и изобилен и предвидим пазар за европейските държави и Турция", подчерта министър Трайков. Със споразумението за подкрепа на проекта е финализирана правната рамка на "Набуко". Документът установява благоприятен регулаторен транзитен режим по законодателството на ЕС и Турция, защита на газопровода от потенциално дискриминационно законодателство и законова и административна подкрепа за понататъшно осъществяване на проекта.
 


Тагове: Набуко, газ, Турция
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg