EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

"Споделената икономика" във Виена

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

"Споделената икономика" във Виена

mail09:01 | 20.02.2019прегледи 835 коментарикоментари 0


Клеменс Химпеле*, ръководител на отдел № 23 „Икономика, труд и статистика“ в Община Виена пред EconomyNews.bg. Той е лектор в дните на Виена в София "Диалог за бъдещето", които се провеждат на 21 и 22 февруари в София.

Г-н Химпеле, през последните години в живота и на обикновените хора навлязоха нов тип икономически отношения - т.нар. „споделена икономика”. Какво е развитието й във Виена?

Първо е необходимо да направим разликата между комерсиални предложения и такива с нестопанска цел. „Споделена икономика“ в смисъла на общи перални помещения, градски библиотеки, кооперации и други подобни, във Виена има отдавна, особено от времето на т. нар. „червена Виена“, която тази година празнува 100-годишния си юбилей.

Нови са големите дигитални платформи, чийто бизнес се състои в това да свържат хората, които предлагат някаква услуга, с потенциални клиенти. Във Виена това са най-вече платформите за настаняване като Airbnb и транспортните услуги като Uber. При частните туристически наеми настояхме за налагането на еднакви правила за всички. Задължихме платформите да предават данните на наемателите си на Община Виена, като по този начин подсигуряваме спазването на законите от всички – дребни частни наемодатели и големи хотели. Освен това в определени области, т.нар, „жилищни зони“, ограничихме даването под наем на жилища на туристи за кратък период, за да защитим пазара на жилища.

При транспортните предприятия като Uber е по-сложно, тъй като нормативната наредба се изготвя на федерално ниво, а не на общинско. Има многобройни – също и съдебни – спорове между таксиметровия бранш и UBER. Във всеки случай Виена трябва да изчака дискусията на национално ниво, преди самите ние да предприемем нещо. Важно за нас е да има честна конкуренция, сигурна защита на потребителите, добри условия на работа и високи екологични стандарти.

При новата форма на споделена икономика възниква въпросът, дали платоформите не трябва да поемат много повече отговорност за дейностите по места. Виена се включва и в съответните дебати на европейско ниво.

Как виждате бъдещето на споделената икономика във Виена и в Европа?

От една страна, става дума за регулация, тоест как ще успеем да овладеем някои негативни процеси на развитие, най-вече на жилищния пазар. От друга страна, става дума за налагането на еднакви правила за всички работещи на пазара, така че да има справедлива конкуренция. В момента някои компании, чието седалище най-често е извън Австрия, допринасят с дигитални услуги за това да бъдат заобикаляни закони, най-често става дума задължителното заплащане на данък общ доход и туристически данък. Това е несправедливо и неприемливо. Тук е важно да се осигури ефективно прилагане на закона, както това се прави във Виена - например в случаите на краткосрочно отдаване под наем на жилища на туристи.  

---------------------

*Клеменс Химпеле е завършил Кьолнския университет, Икономика на народното стопанство, по -късно е научен сътрудник в Научноизследователския институт по образование и социална икономика в Кьолн и Берлин, ръководител на проект в Австрийската статистическа служба, Виена, референт в ръководството на Синдикат „Образование и наука във Франкфурт на Майн“. Началото на кариерата си започна в социална служба в Афула, Израел.

снимки: © davidbohmann.com

© Eurocomm-PR / Regina Hügli


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg