EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Спешни совалки заради „Булгартабак”

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Спешни совалки заради „Булгартабак”

mail11:10 | 01.09.2011прегледи 683 коментарикоментари 0


Министърът на икономиката, енергетиката и туризма отиде на среща с премиера Бойко Борисов, на която да обсъдят приватизацията на "Булгартабак Холдинг". В Министерството на икономиката, енергетиката и туризма се състоя среща /снощи късно/ по повод приватизацията на "Булгартабак". В срещата с министър Трайчо Трайков пристигнаха изпълнителният директор на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол Емил Караниколов, изпълнителният директор на "Булгартабак" Иван Биларев, както и Юлия Ненкова, председател на Надзорния съвет на приватизационната агенция. На срещата са присъствали и представители на Ситигруп, които са консултанти по сделката, както и заместник-министърът на финансите Владислав Горанов. Сделката отговоря на целите на приватизация, дружеството да работи, каза Емил Караниколов. По думите му министърът само е изслушал постигнатото в преговорите, не е изразявал съгласие или несъгласие. На срещата е обсъждано намаляване на санкциите за неизкупуване на заложените в сделката количества български тютюн. Те са 5000 тона на година за срок от пет години. Неустойките са от 20 до 40 лева за килограм и кандидат-купувачите искат драстично намаляване на тази санкция. Другият спорен момент е арбитражният съд при евентуални бъдещи съдебни дела да е не в София, а във Виена, каза Караниколов. Кандидат за държавния дял на "Булгартабак" е базираната в Австрия, но създадена предимно с руски капитали фирма "БТ Инвест". Тя дава за холдинга 100 млн. и 100 хил. евро.

Днес сутринта Трайков каза в коментар на БНТ: "Аз имах известни резерви по отношение на критериите, но бяха предпочетени такива, които дават приоритет не на цената, а на други аспекти, свързани със социални клаузи, изкупуването на тютюн и т.н. При тези обстоятелства цената, която е предложил инвеститорът, е по-добра от тази, която е била при предишното правителство от 119 милиона. Реално цената, която имаме на този етап, е 150 милиона и е по-добра от тази на предишното правителство", подчерта още Трайков.

Според него това, което е важно оттук нататък, е договорът, който ще бъде подписан. Аз като министър, принципал на компанията, нямам никакви възможности за влияние върху процеса на взимане на решенията и заради това поканих шефа на Агенцията по приватизация и следприватизационен контрол Емил Караниколов и представители на компанията, за да чуя и тяхното мнение по сделката. На въпрос дали разговорите вървят не около цената, а около ангажиментите на новия собственик, Трайков каза, че това е така. Основното, което е важно за нас, данъкоплатците, е компанията да работи, да се развива и да плаща акцизи, посочи още икономическият министър. По думите на Трайков има много реален шанс и сериозни предпоставки да се стигне до успешен край на преговорите и до подписването на договор. Той още веднъж посочи, че решение по сделката взима Надзорният съвет на Агенцията по приватизация и следприватизационен контрол. Те ще вземат решение за изхода на сделката, поясни Трайчо Трайков.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg