EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Спешни мерки за европейските АЕЦ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Спешни мерки за европейските АЕЦ

mail08:20 | 15.03.2013прегледи 418 коментарикоментари 0


Всички предложения за повишаване на безопасността, препоръчани след изпитанията на ядрените реактори в ЕС, трябва да бъдат приложени незабавно и в пълна степен, според резолюция, гласувана от Европейския парламент, съобщи българската редакция на пресслужбата на ЕП. Евродепутатите настояват операторите на ядрените централи да платят за подобрения и в случай на авария да поемат всички разходи, за които са отговорни.

Спешни мерки за повишаване на безопасността

Изпитанията показаха, че практически всички атомни централи трябва да предприемат конкретни подобрения за повишаване на безопасността, заяви ЕП и настоя за спешното прилагане на необходимите мерки. Депутатите настояха Групата на европейските регулатори в областта на ядрената безопасност (ENSREG) да поеме водеща роля в наблюдението на изпълнението на препоръките. Независимо от размера на разходите за тези подобрения, те трябва да бъдат поети изцяло от ядрените оператори, а не от данъкоплатците, се посочва в резолюцията.

Директивата за ядрена безопасност и отговорността

ЕП приветства предстоящото преразглеждане на директивата за ядрена безопасност, която трябва да има "амбициозен характер" и да доведе до значителни подобрения. Парламентът приветства и плановете на Европейската комисия за "законодателни и незаконодателни инструменти" за ядреното застраховане и отговорност, като подчерта, че ядрените оператори и притежателите на лиценз за обработка на ядрени отпадъци следва да разполагат с необходимите финансови средства от застраховки или други финансови инструменти, с които да могат да покрият всички разходи, за които отговарят по отношение на вреди, нанесени на хора и на околната среда в случай на авария.

Изпитанията на реакторите

В текста се подчертава, че извършените изпитания на ядрените реактори са непълни и рискове като вторични събития, стареене на материали, човешки грешки, специфични дефекти във вътрешността на корпусите на блоковете и много други недостатъцине са били взети под внимание. Според текста, дори успешно преминато изпитание не може да осигури безопасността на атомната електроцентрала.

 

 

 


Тагове: АЕЦ, Европа
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg