EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Спешна среща за храните

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Спешна среща за храните

mail17:30 | 14.08.2012прегледи 438 коментарикоментари 0


Франция, САЩ и Мексико, който в момента председателства Г-20, ще организират телеконферентен разговор в края на август, за да решат дали е необходима спешна международна среща за цените на зърното, които скачат заради най-лошата от половин век суша в САЩ, предаде Ройтерс.
Представител на френското министерство на селското стопанство посочи, че на телеконференцията ще бъде решено дали да се свика първата среща на Форума за бързи ответни действия (RRF) - орган на Г-20, създаден миналата година, за да насърчава своевременни дискусии по необичайни условия на пазарите с цел да се избегнат едностранни действия. Ако ситуацията го наложи, среща на Форума може да бъде свикана още в началото на септември, посочи представителят, като уточни, че органът може да проведе обсъжданията на живо или чрез конферентна връзка.
"Целта е да се обсъди ситуацията и да се избегнат мерки като ембарго върху износа, което би било лошо за всички," отбеляза той.
На Чикагската зърнена борса цената на царевицата достигна исторически максимум в петък, след като американското министерство на селското стопанство намали прогнозата си за добива със 17 процента, засилвайки опасенията, че светът се е насочил към нова продоволствена криза, подобна на кризата през 2008 година.
На телеконференцията ще бъде обсъден доклад за цените на селскостопанските стоки, поискан от Франция миналия месец и съставен от Системата за селскостопанска информация (AMIS). Системата, създадена миналата година, когато Франция бе  председател на Г-20, е предназначена за споделяне на информация за цените на селскостопанските култури, за да се избегне повторение на продоволствената криза от 2007-2008 година. В момента Франция председателства Форума за бързи ответни
действия, чиято централа е в Рим, в Организацията по прехрана и земеделие (ФАО) на ООН. САЩ ще поемат председателството на структурата през октомври. САЩ и Франция следят внимателно нарастващите цени на житото и соята и ще бъдат готови да свикат спешна среща на министрите на селското стопанство на страните от Г-20, ако е необходимо, съобщи по-рано днес френският министър на селското стопанство Стефан льо Фол, цитиран от Ройтерс.

 


Тагове: храни, цени
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg